Au dispărut niște chestii

Spuneam într-un articol trecut că m-am apucat să fac curățenie pe aici pentru că erau o grămadă de articole inutile.

Așa că au dispărut vreo 300 de articole pănă acum și probabil c-or să mai dispară cel puțin încă atâtea.

N-am șters articole bune ci am șters articole care se încadrau în următoarele tipare:

  • aveau doar o poză sau un video;
  • aveau cel mult o propoziție care însoțea vreo poză sau video;
  • aveau o înșiruire de link-uri gen știrile dimineții și majoritatea aveau de-a face cu evenimente asociate cu ziua respectivă;
  • reprezentau comentarii sau constatări de maxim 1 paragraf;
  • nu mai aveau fișierul media relaționat cu comentariul (s-a întâmplat cu multe articole cu embed);

E vorba, desigur, de multe articole de tipul micro-blogging pe care-l practicam la început și care nu-și au locul aici pe blog.

Împreună cu ele au dispărut și o grămadă de link-uri moarte. Existau cel puțin 4000 de link-uri moarte aici pe site:

Link-urile moarte au trei surse principale:

  • bloguri care nu mai există și care aveau de regulă link prin comentarii;
  • bloguri și site-uri de știri de pe care au fost șterse anumite articole cărora le-am dat link pentru că … deh! verticalitate;
  • domenii folosite cândva pentru bloguri care au fost abandonate, apoi preluate de altcineva care le-a dat altă întrebuințare;
  • site-uri de știri locale care s-au evaporat de îndată ce au pierdut sprijinul politic;

De asemenea am început să elimin și link-urile către cei care nu folosesc SSL pe site.

Nu am să explic de ce pentru că n-are rost. SSL-ul e și gratis și îl pune la dispoziție aproape orice furnizor de hosting, iar implementarea sa cu Really Simple SSL (pe WordPress) se face cu un click.

E drept că în timp ce dezlânțuiam jihadul împotriva link-urilor moarte am stricat și câteva din linkurile de prin articole. Pe majoritatea le-am reparat, dar au mai rămas câteva pe care o să le corectez în perioada următoare.

Dincolo de toate astea mă gândesc dacă să dezactivez sistemul de comentarii.

La articolele din trecut, când comunitatea de bloggeri de la Sibiu era puțin mai mare (cam cu 90% mai mare) erau mult mai multe comentarii la teme relaționate cu orașul, dar adeseori calitatea lor lasă de dorit.

La articolele recente am parte de două situații. Prima e cea în care cei care citesc împart aceeași idee ca și mine și astfel n-au de ce să comenteze pentru că n-au nimic de adăugat sau nu înțeleg absolut nimic (de multe ori pentru că nu citesc cap coadă ci o fac printre rânduri) și evident n-au ce să comenteze pe subiect, iar a doua e cea în care cei care citesc fie comentează doar ca să-mi dea dreptate fie să mă contrazică pe subiect.

Ori în ceea ce privește a doua situație prefer ca cel sau cea căruia îi place articolul să-l dea mai departe în loc să-mi spună mie că i-a plăcut. Eu de multe ori așa fac și postez link-ul ori într-un articol de-al meu ori pe Facebook.

Apoi, în cazul celor cărora nu le place ce-am scris nu pot să spun decât ca Iohannis: ghinion. L-am scris ca să-mi exprim eu o viziune nu să deschid o polemică pentru că asta e un blog nu un forum de discuții.

Adevărul e că m-am cam săturat să fiu nevoit să revin cu explicații în comentarii ca să lămuresc ceea ce am scris sau ceam vrut să exprim doar pentru că unii n-au citit articolul în întregime sau l-au interpretat după bunul plac și în raport cu convingerile proprii de natură subiectivă (Dorin a sintetizat foarte bine ideea asta aici).

Așa că dacă la un moment dat o să dispară sistemul de comentarii să știți că m-am hotărât. Deocamdată sunt nehotărât în ceea ce privește treaba asta.

P.S. O să existe și niște modificări vizuale, cel mai probabil modeste, dar necesare.