Libertatea de a insulta nu exista

1696101

Citeam zilele astea doua articole (unu si doi) privind sanctiuni date pentru insultarea unor persoane via social media.

In Romania, in 2013 s-a stabilit deja faptul ca profilul de Facebook e spatiu public, chiar daca postarile sunt limitate doar prietenilor si astfel orice postare facuta pe Facebook, pe profilul privat sau ca un comentariu la postarea altuia de pe profilul sau, de pe vreun grup sau pagina de Facebook ce contine amenintari sau insulte reprezinta in fapt o incalcare a legii.

In primul caz, cel din Spania, un individ a fost condamnat sa isi ceara scuze public pe toate paginile unde a insultat o prezentatoare TV si sa-i plateasca acesteia daune de 30000 de euro. In cel de-al doilea o persoana dintr-o comuna brasoveana a fost condamnata la plata unei sume de 1000 de lei dupa ce a jignit direct si public niste politisti din localitate si (spun eu) a scapat relativ ieftin din povestea asta. In Spania, dupa introducerea noi legislatii penale o tanara si-a luat amenda pentru simplul fapt ca purta o geanta pe care scria ACAB (all cats are beautiful).

Dar, sa lamurim putin unde se opreste libertatea de exprimare si unde incepe insulta.

In urma cu cateva zile m-am decis sa scriu articolul despre tepele prin platforme MLM dupa ce un individ a spamuit un grup de Facebook cu o oferta la ceva prafuri care te fac sa traiesti vesnic si sa te imbogatesti intr-un an cati altii in 10 nu doar daca le vinzi altor fraieri ci si daca le folosesti. La postarea respectiva am comentat ceva de genul: “nu stiu ce e mai rau pe lumea asta, popii, politicienii sau vanzatorii de iluzii ieftine”.

Omul s-a ofensat evident pentru ca oarecum i-am stricat presupusul impact de marketing si primul lucru pe care l-a facut a fost sa-mi spuna ca produsele lor sunt excelente, ca exista romani care exceleaza in domeniu si ca nu vede legatura dintre ceea ce fac ei, preoti si politicieni si desigur a concluzionat faptul ca am prea mult timp de pierdut din moment ce am zabovit sa-i comentez pe subiect. Am incercat sa-i explic ca metodele discutabile de marketing folosite sunt vectorul care uneste cele 3 domenii si ca oarecum cuvantul potrivit e sarlatanie.

Cum n-avea contra argumente a sarit cu prima jignire, facandu-ma “mesia pe pamant, aparatorul patriei” si amintindu-mi ca regulile grupului ii permit sa faca reclama. M-am amuzat de abordarea lui si i-am amintit la randul meu ca eu personal i-am aprobat reclama respectiva si ca in spiritul libertatii de expresie pot sa pun in dubiu atat produsele la care face reclama cat si metodele prin care incearca sa le vanda. Nu va mai plictisesc cu povestea in detaliu pentru ca a continuat o discutie de cateva zeci de comentarii in care omul si-a arogat niste aere si un rol de superioritate concluzionand faptul ca eu, asemeni celor care nu cred in ceea ce vand ei suntem oameni nerealizati in viata. Ba mai mult mie mi-a spus personal faptul ca sunt un neica nimeni pentru ca am indraznit sa-i contest public afacerea.

Acum in povestea de mai sus sta de altfel si limita dintre libertatea de exprimare si insulta pentru ca a contesta cu scepticism metodele si produsele unuia e libertate de exprimare, mai ales atunci cand nu ii spui lui direct ca e un sarlatan de duzina. Insa cand faci o declaratie iresponsabila de genul “esti un neica nimeni” atunci asta e insulta si cel care o face nu doar ca si-o asuma din punct de vedere legal, dar e si pasibil de sanctiuni.

Bun, atunci cum ramane cu blogurile?

Pe bloguri noi scriem adeseori despre firme sau despre indivizi si cand scriem incercam s-o facem fie alterand intr-un fel sau altul realitatea fie omitand anumite date. Intre “se zvoneste prin sat faptul ca un primar a furat 1000 de euro din bani public” si “primarul Popescu a furat 1000 de euro din bani publici” e o discrepanta majora si face de altfel diferenta intre libertate de expresie si calomnie pentru ca fara dovezi clare nu poti sa-ti asumi cea de-a doua afirmatie.

Blogul, chiar si sub forma de pamflet nu exonereaza pe nimeni de responsabilitatea unei afirmatii sau vreunui comentariu, insa de regula in cazul blogurilor e mai greu de probat si de dovedit reaua vointa decat in cazul canalelor de social media.

Si ca tot am bagat si blogurile in subiect e musai sa cititi articolul asta de la Ethos, in care se vorbeste despre un blogger care a fost trimis in judecata datorita faptului ca a incitat la violenta impotriva unor judecatori pentru ca acestia si-au facut meseria si au condamnat o serie de politicieni si sportivi. La fel ca omul asta sunt o sumedenie de alti zmei care nu doar ca insulta gratis in comentarii la diverse postari si pe diverse siteuri de stiri, ci si incita adeseori la violenta sau abuzuri.

In concluzie, as putea spune ca diferenta intre libertate de exprimare si insulta e determinata de corectitudinea politica.

1696101