Intr-un oras oarecare dintr-o tara ceva mai civilizata decat in Romania o eleva aduna in 7 ani (2007 – 2014) un total de 247 de absente pe care nici ea nici parintii ei nu le pot motiva.
Un director de scoala, care ajunge in functia respectiva pe baza de concurs de competente si nu pe baza de cumetrie politica se sesizeaza si considera ca e responsabilitatea lui sa anunte autoritatile cu privire la situatia respectiva, mai ales pentru ca invatamantul gratuit care formeaza noile generatii inseamna de fapt finantare din banii contribuabililor si in cazul unei eleve care are aproximativ 36 de absente nemotivate pe an acesti bani se irosesc in zadar.
Autoritatile deschid o ancheta in acest sens si ajung la concluzia ca parintii si-au neglijat odrasla din moment ce a inceput sa chiuleasca de la varsta de 7 ani. Asa ca au trimis dosarul la tribunal unde procuratura a cerut o pedeapsa cu inchisoare pentru parinti, ce evident presupunea si decaderea lor din drepturi, dat fiind ca la un moment dat li s-a comunicat in scris obligatia de a-si responsabiliza odrasla sa nu mai chiuleasca de la scoala si au ignorat cu nonsalanta indemnul legal.
Judecatorul a tinut cont de faptul ca parintii au recunoscut ambele fapte si s-au “cait” pentru faptul ca si-au abandonat fiica si le-a dat o amenda de 1440 de euro reprezentand probabil costul estimativ pe care statul l-a cheltuit cu scolarizarea fetei pe parcursul orelor de la care a lipsit.
In Romania nu doar ca nu-i pasa nimanui cate absente are un elev, dar exista obiceiul de a le da bani parintilor care-si neglijeaza odraslele.