Internet si energie gratis pentru dispozitivele mobile

Unul dintre lucrurile pe care le-am apreciat in Mallorca a fost faptul ca in fiecare zona de intens trafic turistic gen gara, autogara, parc sau piata centrala, dar si pe unele plaje ai parte de internet gratis.

In timp ce in anumite zone nu exista o limita de timp in altele timpul in care poti folosi internet gratis se limiteaza la 30 sau 60 de minute. Chiar si asa e suficient pentru oricine sa-si verifice e-mailurile sau mesajele private si sa le si raspunda.

Prin iarna lui 2011 incepusera sa apara chiar si autobuze de transport in comun ce furnizau internet gratis. Astfel daca aveai de parcurs o calatorie de aproximativ 30 de minute puteai sa-ti ocupi timpul stand pe net de pe telefonul mobil, netbook sau tableta in loc sa te plictisesti in trafic.

Evident ca atat localnicii cat si turistii au profitat si profita din plin de aceste facilitati, motiv pentru care autoritatile au pus la bataie incepand cu aceasta primavara 250.000 de euro sub forma de subventii pentru firmele locale de IT care vor realiza proiecte viabile pentru implementarea de internet WiFi pe toate plajele din Mallorca.

Si daca acest lucru n-a fost suficient, de aproximativ o saptamana, in Plaza España din Palma s-a montat un punct de incarcare gratis a telefoanelor mobile si tabletelor:

IMG_0176 IMG_0181 IMG_0180

Acest punct de incarcare este rezultatul unei idei dezvoltate si implementate de doi studenti, care au primit din partea universitatii si primariei suportul financiar necesar pentru realizarea acestui proiect. Ba mai mult un astfel de sistem este complet autonom deoarece pentru a genera energia necesara pentru incarcarea device-urilor se folosesc doua panouri fotovoltaice montate pe acoperis si astfel nu este nevoie de nici un fel de bransare la reteaua de electricitate.

Implementarea acestui sistem a atras o serie de reactii pozitive atat din partea turistilor cat si din partea localnicilor, motiv pentru care se doreste implementarea acestui sistem in toate zonele de mare afluenta turistica. Ba mai mult, cei doi studenti care au realizat acest sistem doresc acum dezvoltarea lui pentru ca punctele de incarcare gratuita sa ofere WiFi gratis, dar si informatii in timp real pe telefonul mobil privind obiectivele turistice sau punctele de interes turistic situate in imediata apropiere a unor astfel de sisteme.

Probabil ca multi nu inteleg utilitatea sau necesitatea imediata a unor astfel de facilitati, insa pe masura ce societatea noastra devine din ce in ce mai dependenta de dispozitivele mobile astfel de sisteme trebuiesc sa fie din ce in ce mai prezente in zonele urbane sau rurale intens circulate.