raportul privat–bugetar

In Romania absolut orice angajat al statului este un mic zeu la el in comuna, oras sau municipiu, lucreaza cand are chef, cum are chef, mai face o greva sau doua ca sa le aduca aminte alora de la Bucuresti cat de oropsit de soarta e el sa lucreze pe salariul mic pe care-l primeste.

Ba mai mult afiseaza mereu o fata acra si plictisita de toti “prostii” aia de lucra la privat. Pana la urma el e zeul suprem, iar cei de la privat trebuie sa asculte si sa faca exact ce spune angajatul statului. Tot el are dreptul sa greseasca, fiindca nu-I asa “errare humanum est”, iar privatii sunt obligati sa suporte consecintele.

Nu de multe ori s-a intamplat ca multi dintre noi sa platim sume destul de mari la bugetul de stat sau chiar amenzi datorita incompetentei angajatilor de prin administratile fiscale. De asemenea suntem martori la sute de cazuri in care judecatori corupti dau decizii in functie de culoarea banului, iar conationalii nostri cu putin sange in instalatie castiga procesele ulterioare cu statul roman si beneficiaza de despagubiri pe care le platiti fie voi fie copiii vostri.

Probabil ca va intrebati de ce vorbesc la persoana a doua, raspunsul e simplu, eu am plecat si v-am lasat pe voi sa platiti pentru incompetenta celor pe care ii tolerati si i-ati pus la conducere.

Dar hai sa trecem direct la subiect:

Intr-o tara democratica in decembrie 2010 niste angajati la stat s-au trezit sa faca o greva. Ulterior s-a decretat stare de urgenta, iar in scurt timp lucrurile au revenit pe fagasul normal. Totusi in Palma de Mallorca peste 90% din venituri sunt generate din turism, iar o astfel de greva poate afecta destul de mult stabilitatea economica. Astfel, in cele 48 de ore de greva, in plin extrasezon in care doar 12% din hoteluri erau deschise si asteptau turisti, pierderea generata poate fi nesemnificativa in raport cu profitul anual pe care il are un astfel de hotel.

Si totusi, in semn de solidaritate intreg sindicatul hotelier din insula s-a constituit parte civila in proces impotriva celor care le-a adus acest prejudiciu. Problema in cazul lor nu se pune neaparat de prejudiciul financiar, ci mai degraba de prejudiciul de imagine. Acest fapt nu demonstreaza decat ca aici democratia functioneaza perfect si ca absolut orice angajat al statului este direct responsabil de actiunile sale, ba mai mult ca sectorul privat a inteles acest lucru.

In tot acest timp in Romania … atat privatii cat si bugetarii isi duc viata linistiti chefuind pe Valea Prahovei. Unii banii din comertul la negru ceilalti din spaga.