Încă ceva despre matematică și mașini: Consumul

bmw

E plină lumea asta de savanți care știu ei că dacă e motorul mic atunci consumul e mai mic și astfel poluează mai puțin (helău Greta).

Țin minte că atunci când am luat Opelul și au văzut savanții că are motor de 2.2 și-au făcut cruce, i-au invocat pe sfinții părinți Osho și Baba Vanga și au constatat stupefiați că are consum mare.

Acuma, treaba asta cu consumul la o mașină e destul de relativă pentru că, consumul, e influențat de o serie de factori precum grosimea tălpii de la papucul șoferului, calitatea și uzura cauciucurilor, condițiile de drum, uzura motorului, greutatea pasagerilor, nisipul de plajă din portbagaj șamd.

Uite, de exemplu în 2013 am fost în România cu ambele mașini, eu am condus Dacia și colega Opelul. Fiecare cu mașina lui cum s-ar spune.

Dacia cu motorul ei de 1.4 pe benzină a consumat cu vreo 80 de euro mai mult combustibil. E drept că era o diferență de vreo 15% între prețul benzinei și cel al motorinei, dar chiar și așa, ochiometric vorbind tot a consumat cu 50 de euro mai mult.

Consumul ăla de-l trec fabricanții pe țidulă e așa, orientativ și rareori coincide cu realitatea din teren, dar e mișto că mai există naivi dinăștia care cred tot ce scrie pe țidule sau în anunțurile puse de samsari.

Ah, și că tot suntem aici, cine nu reușește să te convingă că ai făcut o alegere proastă invocând consumul o să-ți dea dume cu impozit și asigurare.

Ambele sunt la fel de ușor de demontat pentru că atât impozitul cât și asigurarea depind foarte mult de factori externi.

Uite, la Opel de exemplu plătim impozit aici la sat cam cât plătește unul pentru o Dacie la oraș și nici nu avem probleme cu parcarea pe stradă sau riscurile de la oraș.

Cu asigurarea treaba stă cam la fel pentru că depinde foarte mult de unde e înmatriculată mașina și mai ales cine o conduce.

Când am luat Opelul, pentru colegă, care la vremea aia era tânără și neliniștită, asigurarea depășea 700 de euro pe când pentru mine care eram om la casa lui fără incidente și alte alea asigurarea era sub 400 de euro.

Așa că dacă vreți să nu consume mașina faceți cum zice omul din captura de ecran, nu porniți deloc motorul.