Ghiciti tara #9

Carnival Venetian mask

#1:

Încălzire pe lemne chiar şi la bloc, străzi neasfaltate şi căruţe la tot pasul. Aşa arată unul dintre oraşele din judeţul Brăila care, înainte de 1989, era comună. Şi astăzi, după 27 de ani de la noul statut, cei 6.500 de localnici din Însurăţei aşteaptă, condiţii de trai ca la oraş. Până acum au avut însă parte doar de taxe şi impozite mai mari.

#2:

Sunt nouă ani de când ţara noastră a intrat în Uniunea Europeană şi totuşi există în continuare locuri care ne apropie mai mult de un peisaj de lumea a treia. Un copil de un an şi jumătate din Dumbrăveni, Constanţa, a fost crescut, în ultimele cinci luni, ca un animal, într-un grajd. Mama lui l-a considerat cantitate neglijabilă, aşa că l-a abandonat în grija bunicii şi a străbunicii. Cazul a ajuns în atenţia Direcţiei de Protecţie a Copilului, care l-a dus pe copil în plasament, unde băiatul învaţă pentru prima dată în viaţa lui ce înseamnă copilăria cu adevărat.

#3:

Unui elev de la Liceul Teoretic ‘Emil Racovita’ din Vaslui i s-a facut rau si a fost dus la spital, dupa ce la ora de Religie profesorul le-a prezentat elevilor un film despre intreruperea de sarcina, relateaza Agerpres.

Carnival Venetian mask isolated on white background with clipping path.
foto via GraphicStock

#4:

Un copil de doar un an şi patru luni, grav bolnav, a fost plimbat între spitalele din Piteşti şi Bucureşti preţ de aproape două săptămâni. Băiatul a ajuns astăzi la Spitalul Marie Curie. În doar câteva ore starea lui de sănătate s-a agravat.

#5:

Şapte copii din Constanţa au descoperit ce înseamnă jocul abia după ce au fost luaţi de stat din casa mamei lor. Copiii, cu vârste între unu şi zece ani, locuiau toţi, împreună cu mama şi cu cei doi fraţi majori, într-o cameră insalubră, fără lumină şi fără apă potabilă. Acum un an, mezinul familiei, în vârstă de numai o lună, a ajuns la spital muşcat de şobolani şi grav bolnav. Autorităţile au fost anunţate şi copii au fost duşi într-un centru de primire.

#6:

Doua treimi din gospodariile din Romania rurala nu au toalete in locuinta, persoanele respective folosind privatele din curte, potrivit datelor de la nivelul anului 2014, publicate, vineri, de Comisia Europeana. 80% din toate persoanele asistate social din Romania traiesc in mediul rural. In raportul de tara, Comisia Europeana face jumatatii rurale a Romaniei o radiografie ingrijoratoare.