Fiii satului Cenade


Saptamana asta am fost prea ocupat cu proteste si alte activitati ca nici nu am apucat sa va povestesc despre participarea mea week-endul trecut la Fiii satului Cenade. Tatal meu s-a nascut in aceasta comuna din Alba si duminica trecuta ne-am urcat cu totii in masina si am plecat la Cenade.

Am luat drumul prin Ocna Sibiului si dupa ce am trecut de statiune peisajul a devenit dezolant. Campurile erau parasite. Nimeni nu mai cultiva nimic. Ici colo un lot cu porumb. Nu am putut trece cu masina dealul de la Sorostin asa ca a trebuit sa ocolim prin Lunca. De 50 de ani drumul prin Sorostin, cel mai scurt spre Cenade de la Sibiu, a fost un drum rau dar practicabil la limita. Acum a devenit impracticabil…

Am ajuns in Cenade si dupa cuvenitele vizite la rude si la cimitir am ajuns in centrul satului pentru sarbaoare. Fiii satului Cenade s-a tinut tot week-endul, dar duminica era programata la amiaz parada traditionala si apoi concerte de muzica populara. Cu o seara inainte se organizase o discoteca in aer liber pentru tineret.

Am urmarit cu satenii si invitatii parada populara. Calaretii au deschis parada in costume populare. Am remarcat steagul Romaniei si Germaniei. Tata m-a lamurit ca in Cenade pe vremuri erau foarte multi sasi. Unii s-au intors in aceasta perioada pentru sarbatoarea comunei. Dupa calareti au urmat carute simbolizand nunta traditionala. Aici am avut o dezbatere cu Lili pe motiv ca mireasa nu era in alb ci in costum popular. Eu ziceam ca asa era pe vremuri, ea ca nu, ca mereu miresele se imbracau in alb. Poate ne ajuta Eliza de la muzeu pe aceasta tema!

Apoi au urmat un grup de femei romance din Cenade care strigau „a la Cenade”. Mi le amintesc de la nunti… A fost si un grup de sasi in costume populare, dar mergeau cam dezorganizat. Grupul de copii in costume populare a fost deliciul spectatorilor. Mai ales ca mai tarziu acestia au urcat si pe scena sa cante.

Dupa parada au urmat discursurile scurte ale politicienilor si apoi muzica populara.

Va las sa va delectati cu filmarile de la eveniment si cu poze.

Căutări:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *