Fiii satului Cenade

Fiii satului Cenade
Saptamana asta am fost prea ocupat cu proteste si alte activitati ca nici nu am apucat sa va povestesc despre participarea mea week-endul trecut la Fiii satului Cenade. Tatal meu s-a nascut in aceasta comuna din Alba si duminica trecuta ne-am urcat cu totii in masina si am plecat la Cenade.

Fiii satului Cenade  Am luat drumul prin Ocna Sibiului si dupa ce am trecut de statiune peisajul a devenit dezolant. Campurile erau parasite. Nimeni nu mai cultiva nimic. Ici colo un lot cu porumb. Nu am putut trece cu masina dealul de la Sorostin asa ca a trebuit sa ocolim prin Lunca. De 50 de ani drumul prin Sorostin, cel mai scurt spre Cenade de la Sibiu, a fost un drum rau dar practicabil la limita. Acum a devenit impracticabil…

Am ajuns in Cenade si dupa cuvenitele vizite la rude si la cimitir am ajuns in centrul satului pentru sarbaoare. Fiii satului Cenade s-a tinut tot week-endul, dar duminica era programata la amiaz parada traditionala si apoi concerte de muzica populara. Cu o seara inainte se organizase o discoteca in aer liber pentru tineret.

Am urmarit cu satenii si invitatii parada populara. Calaretii au deschis paraFiii satului Cenade  da in costume populare. Am remarcat steagul Romaniei si Germaniei. Tata m-a lamurit ca in Cenade pe vremuri erau foarte multi sasi. Unii s-au intors in aceasta perioada pentru sarbatoarea comunei. Dupa calareti au urmat carute simbolizand nunta traditionala. Aici am avut o dezbatere cu Lili pe motiv ca mireasa nu era in alb ci in costum popular. Eu ziceam ca asa era pe vremuri, ea ca nu, ca mereu miresele se imbracau in alb. Poate ne ajuta Eliza de la muzeu pe aceasta tema!

Apoi au urmat un grup de femei romance din Cenade care strigau “a la Cenade”. Mi le amintesc de la nunti… A fost si un grup de sasi in costume populare, dar mergeau cam dezorganizat. Grupul de copii in costume populare a fost deliciul spectatorilor. Mai ales ca mai tarziu acestia au urcat si pe scena sa cante.

Dupa parada au urmat discursurile scurte ale politicienilor si apoi muzica populara.
Fiii satului Cenade  Fiii satului Cenade  Fiii satului Cenade

Va las sa va delectati cu filmarile de la eveniment si cu poze.

Căutări:

9
Lasă un răspuns

9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
newest oldest most voted
adela mohanu

Călin, sper că nu te superi şi poţi şterge ulterior comentariul meu, dar corect este FIII satului, cu 3 i 🙂 Scuză-mă că nu m-am putut abţine, dar mă zgâria pe retină 🙂

Calin Blaga

Am corectat Adela! Nu ma supar eu cand sunt corectat daca gresesc! No worry! Ma trezesc si eu incat, incet ca e duminica! hihi! mersi! 🙂

Ady

Frumos articolul despre Cenade…Daca nu te superi imi spui te rog cine esti sau ce rude ai in Cenade?

Calin Blaga

pt Ady – Tatal meu s-a nascut in aceasta comuna din Alba

Ady

Te-am intrebat pt ca eu sunt din CENADE.
Spune-mi cu cine esti ruda din Cenade?…daca nu te deranjeaza:D

Calin Blaga

Tatal meu e nascut in Cenade. Acolo mai stau o sora de-a lui si nepotiii lui (verii mei). Blaga se numesc. Unul e invatator, altul parca padurar. Sora lui se numeste Nica (alint). Si ea are copii si nepoti. Unii din ei stau acolo.

Ady

Ok ms…cred ca acum m’am lamurit:D

Irmgard

Am citit articolul despre Fiii satului din Cenade. Si eu sint nascuta in Cenade si sint plecata de 18 ani in Germania. Am citit si celelate articole care le a-ti scris, din pacate parerea dumneavoastra despre sasi nu este cea mai buna. Aceasta manifestare a fost organisata IMPREUNA cu noi “sasi” din Germania. Aceasta informatie vad ca va lipseste. Daca acest grup de sasi mergea cam dezorganizat, era datorita faptului, ca nu am stiut pina unde merge concret parada portului. Pentru aceste 2 zile noi am avut multe lucruri mai importante de organisat. Dar cea mai importanta concluzie este ca… Read more »

Calin Blaga

@ Irmgard – Nu am nimic cu sasii, si asta se vede din multr postari ale mele. Am insa cu un partid uni-etnic FDGR – ceea ce nu imi pare democratic.
Referitor la serbarea de la Cenade si la cum s-a desfasurat parada era doar o observatie vizibila si in film….
Postul de mai sus reprezinta o opinie si nu e un material de presa deci nu furnizeaza toate informatiile, ci doar cele ce le stiam si mi s-au parut relevante. oricum multumesc de lectura si va mai astept!