Editorial Sibiu7 – Un drum numit Moarte

De câte ori mă urc în maşină mă gândesc la toţi nebunii şi inconştienţii din trafic. Degeaba se fac zeci de campanii, care mai de care mai dure. Pentru o educaţie reală a participanţilor la trafic e nevoie de amenzi si, mai ales, de suspendarea permiselor – definitiv. Dacă s-ar lua carnetul la 100.000 de şoferi pe săptămână în România ar apărea primele semne de civilizaţie.

De ce să fim atât de drastici? Pentru că ăn România mor anual 2700 de oameni în accidente rutiere. Ca să înţelegeţi ce înseamnă aceasta îmi permit o comparaţie cu cei 1200 de morţi de la Revoluţie. Evident campaniile nu mai au efect atâta timp cât iresponsabilii de pe şosele ştiu că scapă doar cu o amendă şi cu un proces lung care mereu îi scoate nevinovaţi. Legea e aşa făcută încât şoferii ies mereu nevinovaţi, chiar şi când au omorât oameni!
A avea carnet de şofer şi a conduce e o mare responsabilitate şi ar trebui să fie la fel de strict reglementată cum e permisul de port armă.

În România 6500 de oameni sunt  răniţi grav anual în accindente rutiere. Campaniilor de prevenţie recent difuzate la TV de Poliţia Română au fost criticate, dar nimeni nu a înţeles tristul adevăr. E oare nevoie să ne moară un părinte, un copil, o soră ca să pricepem? E nevoie să vedem sute de accidente la TV, dar abia când Gheorghe Zamfir e accidentat să reacţionăm?

Sunt multe întrebări pe care fiecare dintre noi trebuie să ni le punem când ne urcăm la volan. Pentru că, după accident, regretele sunt tardive.

Poţi să afli mai multe despre proiectele în care este implicat Călin Blaga pe pagina sa de Facebook – Mazemania