Editorial Sibiu7 – Umilirea presedintelui

Băsescu a spus  poporului pe postul naţional de televiziune că a fost umilit. Afacerea PDL – PRM pentru scaunul de vicepreşedinte al senatului a arătat poporului un Vodă umilit.

Întâmplător, când făcea aceste declaraţii, urmăream la TVR Internaţional filmul Răscoala. Cu toţii am citit cartea şi ştim evenimentele din 1907 când ţăranii au strigat: Vrem pământ! Şi au primit gloanţe.

Ţăranii de atunci, oamenii simpli de azi, credeau în Vodă, în conducător. Politicienii erau domnii, boierii. Puterea şi opoziţia mereu îşi dădeau mâna pentru interesele lor. Mereu vorbeau despre popor, dar nu ascultau poporul.

Până azi poporul a rămas fidel, doar conducătorului şi nu politicienilor. Şi politicienii în ultimii 150 de ani nu au făcut nimic pentru a-şi îmbunătăţi imaginea.

Vodă, rege, preşedinte – românii respectă şi cred doar într-un conducător. Mitul a fost consolidat şi în comunism. Oamenii nu îl acuzau pe Ceauşescu, ci pe activiştii de partid. Azi îi acuză pe parlamentari.

Boierii ce îi supuneau pe ţărani la 1907 sunt acei oameni de afaceri de azi deveniţi miliardari peste noapte. Ca şi atunci, dacă protestezi pun zbirii pe tine. Democraţia a fost şi atunci şi acum. În stilul nostru.

În 2008, preşedintele spune poporului că a fost umilit. Ce înţelege poporul? „L-au scuipat pe Vodă” –  poporul se înfurie. Cui foloseşte un popor furios, deja degustat de politicieni? Lui Vodă.

Poţi să afli mai multe despre proiectele în care este implicat Călin Blaga pe pagina sa de Facebook – Mazemania