Editorial Sibiu7 – PRM devine un PC al dreptei

Mulţi ani ne-am obişnuit să vedem partidul satelit PUR reinventat în PC ca un etern aliat al celor la putere, dar mai ales al stângii. Dacă în forma sa umanistă avea evidente înclinaţii spre stânga politică, dar odată cu pierderea dreptului de a utiliza numele de „umanist” s-au convertit în Partidul Conservator. A devenit un partid naţionalist cu tente social-liberale, dar care a rămas fidel stângii româneşti, lamentabil reprezentată de PSD.

În tot acest timp PRM s-a descurcat singur în mediul politic românesc ca unic reprezentant al extremismului şi naţionalismului. PRM –ul e un paradox format fiind din oameni de extremă stânga care cântau laude lui Ceauşescu, dar cu un puternic mesaj de extremă dreapta. Poate şi de aceea a avut atâta timp această poziţie independentă dată de numărul de voturi primite. PRM a continuat la absurd politica comunisto-ceauşistă a liderului revoluţionar şi a idealului naţional-comunist. De altfel acest model inventat în România anilor 70 şi dus la absurd de PRM după Revoluţie e specific doar României şi Cubei. Combinaţia comunism – naţionalism e o contradicţie în termeni pentru unii analişti politici, dar istoria ne-a arătat că se poate.

Revenind în prezent, recenta aparent apropiere PDL – PRM poate fi comentată în multe feluri. Nu mă interesează aici motivele PDL, ci brusca trecere a PRM de la independenţa sa politică la traseismul pentru un loc în Parlament. Liderul PRM a simţit izul morţii politice mai ales prin ascensiunea marionetei de extremă dreapta Becali cu partidul său PNG. Apariţia PNG a rupt voturile etxtremei româneşti şi riscă să excludă ambele partide din viitorul Parlamentului.

Se pare că Vadim Tudor nu şi-a pierdut de tot luciditatea şi „mirosul” pentru funcţii şi putere, astfel încât a făcut un troc cu PDL. Ar fi făcut şi cu PSD sau PNL, dar nu a mai fost acceptat acolo. Cred, totuşi, că această apropiere, chiar şi de conjunctură va face rău PDL, dar electoratul român e mereu surprinzător şi în 2000 era cât pe ce să îl aleagă pe Vadim preşedinte. Aşa că totul e posibil!

Poţi să afli mai multe despre proiectele în care este implicat Călin Blaga pe pagina sa de Facebook – Mazemania