Fa-ma mama preot!

 

Oare când a devenit preoţia o slujbă atât de râvnită pentru foloasele sale financiare şi materiale. Îmi amintesc un pasaj din Noul Testament ce m-a impresionat mult cînd Iisus a intrat în templu şi a răsturnat tarabele furios pentru că preoţii şi apropiaţii lor făceau comerţ în templu şu cu templul. Dar unde este biserica azi? Mă refer la biserica ortodoxă, biserică majoritară în România.

Enoriaşii sunt foarte mulţi pe hârtie, mai puţini la biserică. Destui însă pentru a umble aceste lăcaşuri duminica şi, mai ales, de sărbători. Îi văd cum se roagă şi ascultă predica şi slujba, apoi iasă şi înjură, bârfesc, urăsc.

Am văzut preoţii care te taxează când te naşti, când te cununi şi când mori. Îmi amintesc de o biserică unde am asistat poate la maximum de ipocrizie a preoţilor. Stătea „părintele” cu toată autoritatea şi influenţa sa pe scaun şi spovedea. Femeile bătrâne erau la coadă că era postul Paştelui. Erau şi câţiva tineri. Şi preotul avea o plasă de plastic de supermarket lângă el. Veneau enoriaşii, îngenunchiau, el îi asculta, apoi ei îi dădeau bani şi el îi strecura în plasă. Poate le declara apoi ca donaţii pentru biserică, poate nu. Dar oare e firesc? E normal ca preoţii şi biserica să ne ceară bani?

Au construit după revoluţie într-un avânt biserices multe lăcaşuri, toate cu banii donaţi sau ceruţi de la oamenii din zonă. Vin oamenii bisericii, bat la uşă să dai bani. Dacă nu vrei se uită urât la tine. Mulţi nu au bani să mănânce, dar dau bani de frica bisericii. Parcă era biserica iubirii, când a devenit a fricii?

S-au construit biserci, foarte bine, dar de ce au porţile închise? De ce biserica nu îşi deshide porţile să dea mâncare caldă săracilor şi un loc unde să doarmă. Bisericile noapte se închid. La Dumnezeu ortodocşii se roagă după un orar. Dar oare Dumnezeu are nevoie de orar? Nu e el mereu prezent?

Aşa a ajuns să fie azi preotul temut, repsectat şi plin de foloase financiare şi materiale. Vrei o slubă de pomenire, un acatist, o cununie, un botez? Scoate banul! Parcă banul era ochiul dracului…

Poţi să afli mai multe despre proiectele în care este implicat Călin Blaga pe pagina sa de Facebook – Mazemania