Drepturile de autor

Am folosit zilele astea pe blog o poza cu Dinica pentru a ilustra postarea. Am luat o poze de pe net, de pe un alt blog cu “add URL”. Nu era precizat niciun autor, dar macar atat fac si eu sa las linkul original. Chestiunea e ca un amic fotograf s-a sesizat ca poza apartine unui fotograf de presa din Bucuresti si acesta e ofuscat ca poza i-a fost folosita de mai toate trusturile de presa fara a mentiona autorul. Sincer il inteleg. Dar…

Asta nu scuza furtul operei unui autor. Sau folosirea sa fara consimtamantul acesteia. Ce ma enerveaza pe mine, ca autor si, in acelasi timp, consumator de opere este ca toata lumea care produce ceva astazi se gandeste in primul rand la bani. Vad comentarii si postari de autori suparati ca ei au produs o capodopera si altii o folosesc pe gratis, in timp ce ei mor de foame prin santuri. Pai domnii mei (si doamne!) autorul este autor doar atunci cand scrie pentru oameni, fara ganduri la castiguri materiale. Dispretuiesc autorii avizi de bani dupa opera lor. Imi pare ca au devenit niste capitalisti ordinari ahtiati dupa efectele financiare ale productiei lor si nu dupa productia in sine si impactul acesteia asupra oamenilor.

Oricum asta nu scuza folosirea operelor fara drept de autor, insa se intampla adesea in ziua de azi. Internetul starneste adesea opere colective sau cu autor necunoscut. Pentru ca unul copiaza opera autorului, o ia altul si altul si altul si se pierde sursa. Vinovat poate fi doar primul. Pentru o comparatie: cine ia drepturile de autor pentru Miorita?

14
Lasă un răspuns

11 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
newest oldest most voted

Te citez “Pai domnii mei (si doamne!) autorul este autor doar atunci cand scrie pentru oameni, fara ganduri la castiguri materiale. Dispretuiesc autorii avizi de bani dupa opera lor…” Intr-adevar, artistul adevarat este cel care simte ca nu mai poate trai in liniste daca nu se exprima, daca isi asterne pe pe hartie, panza sau portativ gandurile si sentimentele. INSA… asta cere timp, talent si extrem de multa munca, facand abstractie de anii de studiu pana cand ajunge sa poata face ce face. E normal sa isi doreasca sa poata trai din munca lui. Nu ma refer doar la drepturile… Read more »

Daca ar fi asa cum zici tu dreamwind55, atunci inseamna ca nu te-ai supara deloc daca eu ti-as copia toate textele de pe blogul tau si le-as publica intr-un ziar, fara sa mentionez sursa, iar cei de la respectia publicatie sa ma mai si plateasca pentru asta.

Pai stiu, dar dreamwind zicea mai sus ca iti pierzi drepturile da autor atunci cand ti-ai expus munca pe Internet. 🙂

Daca s-ar da doar “copy” n-ar fi nimic, dar se da “paste” fara a tine cont de “copyright”. Ar fi ideal ca netul sa fie “open”, dar si fiintele virtuale au nevoie de lucruri reale, pe care nu le-ar putea avea fara a primi o remuneratie din dreptule de autor.

Am certitudinea ca, deocamdata, iti poti pierde un drept in trei cazuri: unul in care iti este luat de o autoritate in urma unei actiuni personale, alt caz in care le cedezi de buna voie in urma unei intelegeri si ultimul caz in care renunti cu buna stiinta – sau fara – la un drept initial fara a face uz de alte drepturi, altfel spus cand renunti sa-ti aperi drepturile.
Restul sunt metafore…

Daca tot am inceput sa discutam despre drepturile de autor, haideti sa va mai arat un caz, pe care l-am descoperit intamplator astazi in timp ce rasfoiam presa locala pe Internet.

Uitati-va cu atentie la fotografiile de aici:
https://www.oradesibiu.ro/2009/11/12/studentii-danseaza-de-toate-la-sibiu/

Si apoi la sursa lor:
https://sibiu7.com/cultura/galerie-foto-festivalul-de-dans-sibiu-2008/

Si pozele luate individual pentru a va usora cautarea:
comment image
comment image
comment image

🙂 Imi vine sa si rad.

Intre timp am discutat si eu cu cei de la Ora de Sibiu si mi-au confirmat si ei ca au fost trimise in comunicatul de presa al celor de la Casa de Cultura a Studentilor.

Adrian

Eu am facut pozele respective la festivalui de anul trecut. Am fost acolo sa fotografiez pentru http://www.sibiu7.com. Nu am discutat cu nimeni de la Casa de Cultura a Studentilor si nici apoi nu am fost contactat de nimeni de acolo pentru a le vinde pozele sau a le da drept de folosinta. Ei le-au luat pur si simplu de pe internet, chiar si numele fisierelor sunt identice cu ce a fost publicat pe Sibiu7. Din punctul meu de vedere, raspunsul trimis de ei este o minciuna.

Adrian

In alta ordine de idei, te rog sa-mi trimiti pe privat unul dintre fisierele pe care le-ai primit pe comunicat si sper sa-ti pot demonstra si altfel cine este autorul.