Esti nehotarat? Voteaza!

Am observat in jurul meu, dar si prin intermediul diverselor canale media, faptul ca pe buzele majoritatii persoanelor cu drept de vot exista aceiasi intrebare retorica: „Cu cine sa votez?”.
Teama de a acorda votul unei persoane care se va dovedi in timp nedemna ii determina pe multi sa mareasca rata absenteismului la alegeri. Certitudinea ca oricare dintre candidati pune mai presus de interesul national propriul interes a determinat starea de spirit a romanilor privitoare la alegeri, una de lehamite.
Cel mai indicat pentru a iesi din aceasta stare ar fi sa intelegem ce reprezinta votul fiecaruia dintre noi si sa ne insusim diferentele dintre obligatia si dreptul de a vota. Importanta pe care o acordam votului nostru este perceputa ca atare de catre persoanele carora li-l incredintam. Nu putem avea pretentia sa fim tratati cu seriozitate cat timp ne comportam sagalnic.

Daca despre dreptul de vot se poate spune ca este un drept garantat de Constitutia Romaniei, asadar ca este recunoscut intr-un cadrul legal, nu se poate spune acelasi lucru despre obligatia de a vota.
A vota nu inseamna numai a acorda increderea unui candidat anume. Tot prin vot se poate exprima nesiguranta, nehotararea, nemultumirea sau chiar dezamagirea cetatenilor chemati la vot fata de sistemul politic.
Daca exista certitudinea ca dintro suma de candidati nici unul nu pune mai presus de interesul personal interesul general, atunci acordarea votului dupa principiul „sa alegem raul cel mai mic” chiar nu reprezinta o solutie reala. Semanand ploaie nu putem avea asteptarea de a fi incalziti de razele soarelui.
In plan european, in tari in care democratia sta la baza tuturor ideologiilor politice, incepe sa se contureze tot mai profund conceptul de absenteism civic – diferit de absenteismul la urne – , insa este cale lunga pana cand acesta va fi acceptat ca vot valid in scrutinele electorale.
Absenteismul civic consta in nestampilarea buletinului de vot – altfel spus vot alb – si ar trebui facut uz de acesta pentru a stimula participarea cetatenilor la vot si implicit de a reduce absenteismul electoral.

Gigel

5
Lasă un răspuns

5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
newest oldest most voted

cand efectiv nu ai cu cine sa votezi, nu iti mai raman decat 2 optiuni: sa nu mergi la vot sau sa votezi vorba bancului, cu cratima din futu-va 😀

Ma tem ca daca ne vom lasa coplesiti de dispret si dezgust…va trebui sa ne resemnam cand vom culege efectele actiunilor noastre. Eu ma gandesc la roade. Sunt optimist! 🙂

noi tot timpul am fost cetateni turmentati privind aceasta chestiune

Numai ca nu radem tot timpul.

Mi-a placut ce am citit…m-am recunoscut in”sa alegem raul cel mai mic” chiar nu reprezinta o solutie reala. Semanand ploaie nu putem avea asteptarea de a fi incalziti de razele soarelui.
Te inteleg,sau poate doar, asta cred si sper….nu-i bai,dar sunt tot in dilema ce voi face cu buletinul de vot….dar stiu precis ca nu voi lipsi si deci EU voi face ceva cu el …si nu altii in numele meu.