Despre non-subiecte

screen-shot-2016-09-25-at-17-16-31

O reclama la ceva asigurari de sanatate de aici de prin Spania spune ca cel mai important lucru in viata e sa stii ce-i cu adevarat important. Desigur, e vorba de asigurari de sanatate si sanatatea e evident importanta. Insa, daca extrapolam ideea la blogging ar cam trebui sa ne gandim cata relevanta poate sa aiba pentru cititor sau autor (dupa caz) un subiect sau un comentariu incat sa ne irosim timpul cu el.

In feedul personal am parte de cateva sute de postari zilnice si la peste 90% dintre ele le citesc doar titlul si cel mult primul paragraf, lucru ce ma ajuta sa decid daca e un subiect cu care merita sa-mi pierd timpul si pe care merita sa irosesc resursele sau nu.

Ca sa va faceti o idee in acest sens, am pus mai jos o statistica generata de feed readerul meu din care reiese faptul ca intr-o luna am citit aproximativ 23000 de postari cu o medie zilnica de 771 (cifrele de mai jos reprezinta totalul lunar):

screen-shot-2016-09-25-at-17-28-03

Desigur, aplicand rationamentul expus anterior mi-era imposibil sa citesc atat de multe postari, dar am citit atat de multe titluri. Dincolo de asta, statistica de sus reflecta doar lista surselor de informatie pe care le-am ales su si pe care le-am filtrat din punct de vedere calitativ, cantitativ si informativ inainte sa le adaug in feed. Din lista respectiva, adica 117 feeduri diferite, fac parte cel mult 5 siteuri de stiri, 10 forumuri si aproximativ 100 de bloguri.

Revenind la relevanta si la non-subiecte am sa va dau doua exemple despre informatii care s-au vehiculat zilele astea in feed si pe care le-am ignorat fara ezitare:

  • Cutermurul – N-a fost suficient de puternic incat sa produca pagube sau victime si desi l-au simtit cu totii nu cred ca trebuia sa reprezinte un subiect de maxim interes si de maxima prioritate pentru nimeni. Vorbim de o situatie normala pentru asezarea noastra geografica, iar subiecte pe trema cutremurului probabil ca erau justificate prin prisma unor analize de specialitate sau a unei expuneri privind metode de gestionare si reactie in caz de cutremur. Nu intereseaza pe nimeni cat de tare te-ai speriat si nici cati milimentri s-au deplasat bibelourile bunicii din cauza cutremurului.
  • Principele Nicolae si tot ceea ce reprezinta el – Un subiect de mare interes weekendul asta a fost asta cu principele Nicolae si presupusul lui copil din flori. Cel mai probabil omul a organizat, sau a participat la vreo chermeza cu curve in urma careia una dintre curve a ramas gravida si desi stia probabil cu cine a ramas gravida a tinut totul secret pana cand copilul a ajuns la o varsta suficient de mare incat sa reprezinte o unealta de santaj financiar. Principele joaca acum rolul unui virgin care habar n-are ce-i aia pizda, iar mama fetei joaca rolul fecioarei neprihanite care a ramas gravida dintr-o pura intamplare. Desigur asta ar servi cel mult drept subiect de telenovela mediocra, insa n-ar trebui sa reprezinte un subiect de interes pentru nimeni.

Pe cealalta parte, un subiect de maxima importanta si despre care s-a scris putin e cel care priveste felul in care se fura sistematic tara. Ideea e simpla, daca s-a intamplat la Bucuresti inseamna ca se intampla oriunde altundeva, dar desigur intr-un cerc mai restrans si la o un nivel mai mic, insa se intampla si asta ar trebui sa fie suficient de ingrijorator pentru oricine.

Asa ca un subiect de maxima importanta, mai ales ca se apropie alegerile ar trebui sa fie zilele astea furtul din banul public, furt care poate sa fie expus relativ usor prin solicitari facute catre cea mai apropiata primarie pentru a publica listele de achizitii si cheltuieli pentru anul in curs. O analiza comparativa intre lista respectiva si tariful mediu practicat pe piata pentru un serviciu sau produs poate sa scoata la iveala smenurile, iar celor care sifoneaza bani publici nu le e frica decat atunci cand contribuabilul incepe sa puna intrebari si expune public modul in care se cheltuiesc banii.

Am observat ca foarte multi bloggeri au asteptari mari de la DNA, ca se duc pe la diverse proteste si fac o sumedenie de revendicari din partea autoritatilor, insa rareori vad pe unul care sa-si permita luxul de a se lua la tranta cu aia care fura si despre care stie ca fura.

Si ca sa inchei ideea privind relevanta aportului pe care-l aveti atunci cand scrieti sau comentati un subiect anume, am sa va las o poza cu prietenii mei din Tulcea, cocalari ce conduc vreun faeton cu volan pe dreapta si numere de Bulgaria si care cred ca au o opinie pertinenta pe marginea unui subiect despre care am scris:

screen-shot-2016-09-25-at-17-16-31