de ce publici?

Lecturand zilnic diferite bloguri vad cam peste tot o conceptie aiurea privind publicarea articolelor, preluarea lor de catre altii si de catre agregatoare.

Majoritatea sunt ofticati de faptul ca agregatoarele le preiau articolele sau ca altii le preiau articolele. Sa vorbim putin despre etica. Etic ar fi ca atunci cand preiei o postare de pe vreun blog oarecare sa specifici sursa. Cand preiei o poza facuta de un anume autor la fel, insa vad de foarte multe ori ca bloggeri se ataca atunci cand ei posteaza primii un clip de pe youtube sau o poza de pe vreundeva si dupa o zi sau doua vad acelasi lucru pe alt blog.

Chestia asta nu prea pot s-o inteleg eu adica cum unde scrie ca ai prioritate? Fiecare are dreptul sa publice la el pe blog ce vrea muschii lui fiindca publica pana la urma pe riscul lui. Din cate stiu Youtube, Vimeo si altii merg pe principiu de information sharing, iar din moment ce tu nu ai facut clipu/poza respectiva si e publica pe un site public nu prea ai autoritate si dreptu sa te ataci. Sa luam un exemplu concret: clipul asta  a circulat pe twitter si pe facebook de prin decembrie, ba chiar daca stau si ma gandesc bine l-am vazut initial la cineva pe blog. Acum l-a luat Visurat si l-a pus aici, dar asta nu inseamna ca cel care l-a dat primu pe twitter sau l-a pus primul pe blog trebuie sa se atace fiindca uite frate Visurat copiaza sau nu mai are ce scrie.

Totusi exista suficiente personaje in blogosfera care se ataca si fac mare gargara pe tema asta. In prezent zelist spune ca sunt peste 60000 de bloguri, ma rog atat topul zelist cat si baza lor de date sunt discutabile, singurul lucru concret pe care-l ofera zelist fiind agregatorul, in schimb topul e bazat pe un algoritm la fel de ciudat si gresit ca Google PageRank care pune pe prim plan linkurile pe care un site le primeste in loc sa ia in considerare calitatea continutului, frecventa postarilor precum si relevanta acestora.

Dar nu de zelist e vorba ci de cei care se cam ataca. Am pornit aceasta postare de aici, o postare in care autorul face cu oua si cu otet un agregator nou. Acuma aici sunt 2 probleme. Prima e legata de promovare. Adica e ok sa fi in zelist sau toateblogurile, dar nu e ok sa-ti includa feedul si altii? Pai de ce? Nu vrei sa fi citit? Sau tu vrei doar trafic organic sau direct? Ca sa ai cititori constanti precum zoso, arhi sau Visurat ai nevoie de calitate, vechime coerenta si continut.

De asemenea daca vrei trafic organic trebuie sa fii agregat, tocmai de aceea au aparut din greu directoarele RSS. Ce nu inteleg eu e ca tu creezi continut, dar nu-ti convine sa-ti fie preluat. Pai nu-l mai scrie frate, pune parola la blog si da-le acces doar unora desi chiar si asa o sa-ti rasufle postarile.

Exista o gramada de frustrati ca agregatoarele le preiau traficul, pana si zoso mai scrie cateodata de chestia asta. Cum ca X si Y e spammer ca preia si da mai departe. Si aici vin eu si ma intreb ok care e problema voastra? Deocamdata continutul pe care-l creati e public, poate fi accesat public si implicit folosit de oricine in orice modalitate vrea. Ah! nu sunteti multumiti fiindca un agregator are posibilitatea sa aiba un venit mai mare decat voi doar folosindu-va postarile in timp ce voi care le scrieti nu obtineti un venit decent sau chiar deloc?

Adica sa inteleg ca voi toti scrieti pentru bani? Eu scriu de placere si am explicat aici ce profit aduce acest blog. Nu ma intereseaza implicit profitul din acest blog si sincer nu ma intereseaza ca altii imi copiaza ideile cu sau fara specificarea sursei ba mai mult ma bucur de fiecare data cand apar intr-un agregator fiindca postarile mele sunt citite de mai multi. De fapt eu nu scriu pentru a fi citit direct, eu scriu pentru a-mi impune niste opinii, fiindca am dreptul la libera exprimare, drept castigat cu sange in `89 de niste oameni de care voi nici n-ati auzit si probabil nu veti auzi vreodata.

Si apropo la proprietate si la preluarea de articole fara specificarea sursei am si eu o intrebare simpla si la obiect: Cand trageti de pe torenti muzica sau filme sau ce mai trageti voi intrebati vreodata producatorul acelui mp3 sau acelui film daca e de acord sa-I piratati munca? Vad mereu pe bloguri si pe forumuri o sumedenie de opinii de la oameni care se ataca de faptul ca mai stiu eu ce casa de discuri sau companie vrea sa impuna anumite legi, ca guvernele se chinuie sa combata pirateria, dar fratilor postand pe blog un articol creati continut, acelasi continut pe care-l creaza si o casa de discuri cand scoate o melodie noua si la fel cum piratati voi acel mp3, adica un produs expus public la fel vi se fura si voua continutul valoros deci? Care e scopul vostru in blogosfera de fapt? Sa postati continut calitativ care sa multumeasca cititorul si sa va impuna opinile sau sa scoateti bani din asta ca ati auzit voi ca zoso scoate cam 3000€ la luna?