De ce nu ne plac tiganii?

Zilele acestea am avut mult de furca cu unii sa le explic ca nu sunt rasist. Bineinteles e vorba de unii care nu ma cunosc si care citesc o fraza si pentru ca nu le place de mine o rastalmacesc.

Dar citesc si aud foarte multi romani in jurul meu cum ponegresc tiganii. Eu le spun mereu: sunt si ei oameni ca noi, dar au propria cultura deci trebuie sa ii respectam ca atare. Prea mult incercam sa-i integram in cultura noastra. Integrarea nu trebuie facuta prin absorbtie, ci prin respect reciproc.

Imi amintesc cum crestem in familiile noastre fiind educati sa uram tiganii sau sa ne ferim de ei. Mai tineti minte expresiile: „Fii cuminte ca te dau la tigani!” sau „Stai aici ca te fura tiganii!” cu care erau amenintati copiii mai neastamparati?

Suntem educati sa nu privim cu ochi buni tiganii. Asta a fost in comunism, asta e si mai mult dupa Revolutie. Ca si romanii, sasii sau maghiarii, tiganii au si ei oamenii lor buni si rai. Poate unora le pare ca toti tiganii sunt rai. O generalizare ipocrita, dar atat de vehiculata. Chiar am auzit de curand idei de genul „sasi buni” vs „tigani rai” si apoi comentarii ca ar fi pleonasm ambele expresii….

Tiganii au cultura proprie ce nu le este recunoscuta de majoritatea romanilor. Unde sunt scolile pentru tigani? Unde sunt fondurile pentru programe pentru aceasta etnie? S-a facut multa reclama guvernamentala ca se fac multe lucruri bune pentru tigani dar in fapt erau doar bla-bla-uri. Majoritatea banilor s-au pierdur aiurea, furati mai ales tot de romani.

Eu unul vad tratamentul ce il aplicam tiganilor la noi exact cu cel aplicat acum 100 de ani in SUA negrilor. Le-a luat 100 de ani sa devina egalii albilor si nici acum nu sunt 100% fara probleme de integrare sociala, din contra.

Oare noua cat ne va lua?

Oricum atata timp cat politicieni locali, ziaristi, lideri de opinie in general vorbesc mai adesea rau despre tigani decat bine – este evident de ce opinia publica vede lucrurile ca atare. Cu un spot la TV nu se face primavara…. E nevoie ca noi sa ne schimbam.

PS1: Tigani sau rromi – denumiri ale aceleasi etnii. Stiu ca unii sustin ca termenul „tigan” e peiorativ dar nu e asa deoarece in toata lumea asa se numesc si majoritatea dintre ei, care au curajul sa-si recunoasca etnia, prefera sa li se spuna tigan. Eu unul folosesc ambii termeni.
PS2: Acum 2 ani am scris un articol aici pe blog in engleza Today we are all Gypsy!