De ce nu funcționează socialismul

image

Văzusem știrea asta mai devreme în feed și mi-a venit să scriu despre ea măcar pe X, dar pe urmă mi-a trecut:

Apoi am văzut la Cucu o întrebare retorică pe subiect: De ce plătim de 3-4 ori sănătatea?

De fapt răspunsul la întrebarea asta e de fapt și explicația pentru care socialismul dă rateu.

Conform datelor oficiale în România sunt 19 milioane de beneficiari de servicii de sănătate publică. Asta-i include și o bună parte dintre românii din diaspora pentru că mulți dintre ei fie sunt sezonieri și se încadrează în alea 19 milioane fie sunt din cei care-și fac concediul în țară și profită de zilele respective ca să treacă pe la medici.

Totuși impactul lor e irelevant în discuție.

Dar, hai să răspundem la întrebarea respectivă. Dacă avem șase milioane de plătitori și 19 milioane de beneficiari câți beneficiari ține în spate un plătitor?

Păi aritmetica de bază ne spune că trei, adică pe el însuși și alți doi.

Și totuși cuantumul taxelor percepute e cam de patru ori mai mare.

De ce?

Păi pentru că al patrulea beneficiar e sistemul corupt din spitale. De la femeia de serviciu care fură hârtia igienică la directorul de spital care-și construiește al treilea palat din salariul mizer.

Dacă am elimina sistemul corupt din schemă presiunea pe plătitor s-ar reduce considerabil pentru că ar reprezenta un minim 25%, doar că socialismul motivează sistemul corupt în loc să-l elimine.

De ce nu se poate face schema asta la privat?

Pentru că resursele pe care le are privatul sunt limitate spre deosebire de cele ale statului. La stat e un sac fără fund și fără o auditare reală a finanțelor, și nu contează dacă cineva (oricine) pierde bani la privat… e fix invers.