Cum sa calculezi consumul net de electricitate

light-bulb-1042480

Zilele astea m-am documentat putin in ceea ce priveste minarea de Ethereum pentru ca am ceva hardware care prinde praf prin casa si l-as pune sa faca cateceva ca sa nu mai stea degeaba.

Din pacate concluzia la care am ajuns e ca nu e deloc profitabil sa minezi Ethereum fiindca la fel ca si in cazul fotovoltaicelor sau altor energii verzi ajungi sa economisesti cheltuind in avans.

Desigur, e vorba de reutilizarea unui hardware mai vechi pentru a mina Ethereum, deoarece achizitionarea unui sistem dedicat ce costa undeva in jur de 5000 de euro ar putea sa garanteze o amortizare a costurilor in primul an de zile, daca volatilitatea monedei virtuale nu ar fluctua foarte mult. De fapt riscul volatilitatii e ceea ce face ca hardwareul vechi sa nu fie o optiune viabila din doua motive:

  • Lipsa de compatibilitate cu placi video mai noi;
  • Consumul mare de electricitate;

Pentru a mina Ethereum si a spera la ceva profit e nevoie de o placa video de cel putin 2 GB.

Dar atat despre Ethereum, sa abordam consumul net de electricitate si modul in care se poate calcula acesta.

Pentru a putea calcula consumul de electricitate al unuia sau mai multor dispozitive aveti nevoie de un aparat capabil sa masoare consumul precum asta pe care il folosesc eu. Exista probabil variante si mai ieftine pe siteurile chinezesti.

Contorul respectiv face o punte intre priza si stecher si e capabil sa afiseze consumul instant, consumul total pe ultimele 24 de ore si sa calculeze cu acuratete consumul de kWh total de pe priza respectiva.

Totusi, utilizarea dispozitivului de masura pentru a afla consumul total de kWh timp de o luna presupune utilizarea la capacitate maxima a echipamentului pe care vreti sa-l masurati timp de o luna si asta e cam contra-productiv. Asa ca folosind dispozitivul si masuratoarea de consum instant atunci cand echipamentul e utilizat la capacitate maxima ne poate da o cifra medie de consum maxim.

Sa presupunem ca cifra respectiva e 150W (inlocuiti cifra asta cu cea pe care o obtineti voi din masuratorile voastre). Astfel formula de calcul e urmatoarea:

consumul instant * numarul de ore de exploatare * numarul de zile de utilizare lunara / 1000 = total kWh pe luna 

Astfel, pentru un consum instant de 150W un aparat ce functioneaza timp de 24 de ore zilnic, 30 de zile pe saptamana ajunge sa consume 108 kWh pe luna:

105 W * 24 ore * 30 zile / 1000 = 108 kWh

Acum ca stim cati kWh poate sa consume un dispozitiv anume pe luna putem sa aflam si costul net pe care l-ar presupune consumul respectiv, dar pentru asta avem nevoie de o factura pe care sa apara afisat pretul per kWh.

Nu stiu cat mai costa prin Romania, insa in Spania un kWh costa in medie 0,044 euro asa ca o sa folosesc tariful asta pentru stabilirea costului. Formula de calcul e simpla pentru ca tot ce e de facut e sa inmultim cantitatea de kWh consumata cu pretul:

108 kWh * 0,044 euro = 4,752 euro

Astfel, un dispozitiv care consuma 108 kWh lunar ar presupune un cost net de aproape 5 euro, ceea ce nu pare foarte scump la prima vedere. Totusi la acest pret se mai adauga taxe indirecte precum TVA si acciza pe energie (acolo unde exista) ridicand costul cu aproape 50%.

Sper ca formulele astea de calcul sa va ajute si pe voi sa socotiti si sa puteti anticipa costul pe care s-ar putea sa-l aveti cu electricitatea atunci cand va doriti sa exploatati anumite dispozitive.

P.S. N-am renuntat inca la ideea de a mina Ethereum, doar ca-mi lipseste o unealta ca sa incep probele.