Civilizatia nu e chiar pentru oricine

_DSC5445

Cand vine primavara, Sahara se umple cu tot felul de curiosi, oameni peste care zidurile oraselor se apleaca amenintator, si care fug ca sa scape de binefacerile, uneori exasperante, ale civilizatiei. Ei pleaca, cel mai adesea, catre desert, caci desert inseamna loc gol, nelocuit de nimeni, pustiu in care sa-ti tiuie de liniste urechile.

Randurile de mai sus reprezinta un citat din cartea Enigmatic Pamantul a lui Alexandru Mironov – carte in care autorul relateaza o serie de peripetii experimentate pe vremea cand era profesor de matematica la un liceu in Maroc – si sunt esentiale pentru a intelege ceea ce vreau sa spun in acest articol.

Mallorca, dupa cum bine stiti e o celebra destinatie turistica, atat de celebra incat in ziua de azi a ajuns sa fie iubita de straini si urata de catre localnici. Motivele sunt multe, insa unul dintre cele mai evidente e lipsa crasa de minim simt civic a celor care ne viziteaza.

Problema per ansamblu pleaca de la autoritati (vorba aia, de la cap se impute pestele) pentru ca acestea, in plina criza cand volumul de turisti a scazut considerabil, au pus pe liber o gramada de angajati care se ocupau cu mentinerea unui nivel inalt de „civilizatie” si aici fac referinta desigur la profesii precum cea de gunoier sau politist.

Criza a cam luat sfarsit, volumul de turisti a crescut exponential de la an la an si treaba asta a ajuns sa reprezinte o problema majora din moment ce intr-un oras cum e Palma lipsesc cel putin 300 de angajati de la salubritate comparativ cu perioada de dinainte de criza.

Ori cand vrei un standard inalt de civilizatie nu e suficient sa-l implementezi doar pentru ca acesta trebuie sa fie si intretinut intr-un fel sau altul, iar intretinerea la nivel local depinde de felul in care iti educi sau constrangi cetatenii sa mentina standardele in timp ce in cazul musafirilor depinde doar de nivelul de constrangere si monitorizare. Pe musafiri nu prea ai cum sa-i educi sa se poarte civilizat cand ei provin dintr-un mediu in care civilizatia e un concept abstract.

Asa ca atunci cand iti arunca gunoaiele pe unde apuca poti sa-i amendezi si sa cureti dupa ei fiindca n-ai alta alternativa.

Desigur, treaba asta e greu de inteles de catre cei care sunt la butoane la ora actuala fiindca ei sunt ocupati cu alte teme extrem de irelevante si tocmai de aceea n-am sa intru in detaliu, dar o mentionez asa ca fapt divers.

In calitate de gazda e aproape imposibil sa-ti alegi musafirii atunci cand vinzi si servicii low-cost ca sa multumesti pe toata lumea. Am putea sa cadem in pacatul ignorantei si sa consideram ca oamenii care cauta servicii low-cost sunt la randul lor oameni low-cost din punct de vedere moral, insa nu de putine ori s-a dovedit exact contrariul pentru ca oameni cu multi sau foarte multi bani, dobandit prin diverse metode mai mult sau mai putin legale s-au dovedit adevarate lichele carora nu le pasa de nimeni si nimic.

Ori in situatia data, ridicarea stachetei nu poate sa garanteze si faptul ca o sa creasca fara echivoc nivelul de calitate al oamenilor care vin in vizita asa ca solutia ramane sa cureti dupa cei care vin, cat mai des si mai curand posibil si sa ii sanctionezi atunci cand reusesti sa-i prinzi in flagrant.

Asta ar parea cea mai viabila solutie, numai ca ea atrage dupa sine o noua problema. Oamenii cu adevarat civilizati ce sunt dominati de bun simt se simt deranjati atunci cand observa ca o zona centrala arata mai rau decat un ghetou in anumite circumstante. Din pacate cei mai multi dintre ei renunta sa mai revina dupa o astfel de experienta si uite asa, incet si sigur ajungi sa te procopsesti numai cu nesimtiti pentru care civilizatia nu insemna absolut nimic pentru ca pe oamenii civilizati i-a alungat fix lipsa de civilizatie a celor cu care s-au intersectat.

Din pacate, civilizatia asta cladita cu foarte mult efort e un lux la care nu putem renunta prea curand si pe care trebuie sa-l impunem mai departe indiferent cat de costisitor ar parea pentru ca civilizatia si educatia intru civilizatie reprezinta conceptele care pot sa corecteze toate derapajele de care are parte lumea in care traim.

Mi-am adus aminte de treaba asta aseara, cand dupa o discutie cu un prieten – ce imi zicea ca a venit aici pentru ca si-a dorit civilizatie si acum e orarecum dezamagit de faptul ca, in opinia lui, civilizatia gasita aici e mult prea restrictiva pentru ca nu te poti opri unde vrei pe marginea drumului, nu poti face un gratar cand si unde vrei si nu poti merge prin zonele publice chiar pe unde te taie pe tine capul – am ajuns la citatul de mai sus si am inteles de fapt de ce fug multi de marile orase pentru a se izola pentru doua sau trei saptamani undeva in „pustietate” asemeni unor calugari budisti.

Civilizatia, la fel ca si paradisul nu e pentru oricine, ci doar pentru cei care pot s-o inteleaga si s-o suporte.

P.S. In imagine, pe fundal si fara nicio legatura cu subiectul e Bricul Mircea, revenit in portul din Palma dupa 78 de ani. Din pacate nu se poate vizita/poza mai de aproape fara autorizatie de la autoritatea portuara si ce vedeti e cam tot ceea ce s-ar putea face cu skill si echipamente de paparazzi.