Dragilor, fiti mai circumspecti

Ieri a aparut ceva inregistrare video dintr-un Kaufland din ungurime ce s-a viralizat. Nu dau link pentru ca probabil l-ati vazut deja, iar daca nu l-ati vazut atunci cu siguranta n-ati pierdut mare lucru.

Filmul respectiv e discutabil, in primul rand pentru ca individul s-a dus sa filmeze toata scena, nu a fost ceva spontan nici pe departe ci premeditat.

Asta e un prim semn de intrebare pe care si l-ar pune oricine. De ce ar premedita cineva o scena in care se duce sa cumpere niste mici?

A doua intrebare e de ce se lasa lumea manata de sovinism? Intr-o localitate unde predomina limba maghiara e normal ca lumea sa vorbeasca intai in maghiara si sa-ti vorbeasca in romaneste doar daca le ceri sa faca lucrul asta. Peste tot in lumea asta unde exista doua sau mai multe limbi recunoscute oficial, pe la orice serviciu public ti se vorbeste intai in limba predominanta. Si pe aici unde predomina maiorchina in raport cu spaniola toata lumea vorbeste peste tot in maiorchina, dar la nevoie iti raspunde in limba in care vorbesti.

De fapt mie mi s-a intamplat de nenumarate ori sa mi se vorbeasca in engleza pe aici doar pentru ca interlocutorul meu m-a auzit dialogand cu vecina in romana, desi engleza nu e o limba oficiala aici.

Un alt aspect relationat cu inregistrarea respectiva e ca individul ala spune "Poftim? M-ati injurat!" fara ca noi sa avem de fapt certitudinea ca vanzatoarea l-a injurat jignindu-l. Ea zice ceva in ungureste, eu nu stiu ungureste si habar n-am ce-a zis, dar cel care a filmat evident ca a inteles ungureste din moment ce stia clar ce i-a spus femeia respectiva. Apoi asta cu "m-ati injurat" e folosita des pentru a exprima nemultumirea. Cand mergi undeva si nu are ceea ce cauti sau nu poate sa te serveasca din oaresce motive spui "m-ati injurat" ceea ce nu e neaparat o jignire demna de calomnie ci pur si simplu o exprimare a nemultumirii.

Nu am stat sa-l vad sau sa-l ascult pana la capat pentru ca aspectele pe care le-am enumerat mai sus mi-au confirmat ca acel clip e catusi de putin discutabil asa ca mi-am vazut de ale mele, insa n-am putut sa nu remarc faptul ca multi au muscat momeala asta cu aere de fake news ordinar, care apropo, e confirmat de simplul fapt ca subiectul a avut parte de promovarea intensa de pe RTV.