Cateodata e bine sa taci

Screen Shot 2016-01-28 at 08.07.12

In cei peste 16 ani de online pe care ii implinesc anul acesta am invatat ca atunci cand apare o informatie noua, indiferent de subiect, e bine sa taci si sa astepti si alte variante inainte sa te pronunti asupra ei.

Am invatat lucrul asta pe propria piele, atunci cand am discutat pe blog o serie de subiecte ce ulterior au fost dezmintite sau clarificate. Din pacate nu toata lumea a invatat asta si astfel ieri o gramada s-au grabit sa incrimineze Telekom pentru ca i-au suspendat unuia abonamentul in mod „abuziv”, desi la fel ca si in cazul copiiilor din Norvegia nu aveau toate datele problemei.

Aseara insa, Petreanu a facut o postare care pune in calcul si varianta ca pana la urma clientul sa fie cel care a abuzat de companie si astfel suspendarea sa fie justificata:

Screen Shot 2016-01-28 at 08.07.12Cei de la playtech.ro au cerut la randul lor un punct de vedere al Telekom si au ajuns la aceeasi concluzie, si anume ca exista posibilitatea ca respectivul client sa fie abuzator nu abuzat si ca exista suficienti clienti susceptibili de abuz.

Desigur, metoda asta de tepuire a operatorilor de telecom prin apeluri abuzive nu-i nici pe departe noua, pentru ca in 2011 peste 30 de persoane au fost condamnate pentru ca spargeau PBX-uri de VoIP si apelau numere cu suprataxa (la vremea aia exista un exploit 0day de Asterisk si exista un whitepaper pe tema asta). Pe durata in care a activat grupul respectiv s-au produs pagube catre furnizorii de telecom de peste 11 milioane de euro si sincer nu m-ar mira ca si in cazul de fata sa fie vorba de un grup bine organizat, al carui scop este tepuirea operatorilor de telecom.

Ma gandesc totusi ca cel care a avut ideea sa-l inregistreze pe operatorul de la Telekom si sa faca publica inregistrarea, daca intr-adevar era cel care a abuzat si mai ales daca face parte dintr-un grup infractional, n-a facut decat sa faca publica una din probele incriminatorii impotriva sa.

Desigur, deocamdata e o pura speculatie, insa sunt sigur ca cei de la Telekom si alti operatori implicati au furnizat deja datele catre organele de ancheta si ca o ancheta e probabil in derulare de mai mult timp.  Totusi, nu pot sa subliniez inca odata faptul ca pentru a preveni astfel de abuzuri, legea aia care presupune ca o cartela prepay se poate achizitiona doar cu buletinul e foarte bine gandita.

Nimeni nu vrea sa fie suspectat de vreo infractiune atat timp cat alege prepay si nu abonament, insa tocmai cei care comit infractiuni sunt indirect responsabili pentru nevoia de inasprire a legislatiei in domeniu si pentru instituirea unui control mai strict. Cati n-au fost tepuiti prin metode gen „accidentul” si acum se lamenteaza pentru ca militia politia nu poate sa dea de urma tepuitorului intocmai pentru ca ala a folosit o cartela prepay de care s-a descotorosit dupa ce a tras teapa?