Bottesch se implica in Salvarea Dealului Gusterita

Presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch,a raspuns azi cererii Initiativei Salvati Dealul Gusterita de a discuta despre Dealul Gusterita. Initiativa a fost reprezentata de Calin Blaga si Ioana Frunzescu, fosta presedinta a Comisiei de cultura din Consiliul Judetean Sibiu. Din partea CJ a participat si un reprezentant de la Serviciul Urbanism.

Calin Blaga a prezentat toate aspectele legate de demersul Initiativei Salvati Dealul Gusterita privind salvarea celor 45 de ha de padure ce firma Tondach Romania Srl intentioneaza sa le transforme in cariera de argila. S-a explicat care este impactul de mediu, ce spun speiclistii si ce spun oamenii din zona. De asemenea s-a insistat pentru implicarea Consiliului Judetean in acest demers prin monitorizarea demersurilor de avizare prin certificat de urbanism a lucrarilor din zona.

Discutia s-a axat mai ales pe importanta zonei Gusterita pentru patrimoniul national si local date fiind sapaturile facute acolo de Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Lucian Blaga Sibiu.

De asemenea s-a discutat despre posibilitatea transformarii acelei zone intr-una de agrement si nu una industriala.

Concluziile intalnirii au fost enuntate de domnul Bottesch care a spus ca va cere arhitectului sef al judetului si serviciului urbanism sa monitorizeze cu atentie deosebita orice demers al firmei Tondach Romania Srl de avizare a acestui proiect minier. A reiesit din spusele celor de la CJ ca zona de exploatatie, daca se afla doar pe teritoriul municipiului Sibiu firma Tondach trebuie sa fi obtinut deja un certificat de urbanism de la Primaria Sibiu, apoi sa existe o hotarare de consiliu. Daca zona viitoarei cariere va fi pe raza municipiului Sibiu si a comunei Selimbar (ceea ce pare a fi cazul) atunci intervine si obtinerea unui certificat de urbanism de la CJ. Acest certificat NU a fost cerut inca de firma Tondach.

Presedintele Consiliului Judetean a multumit reprezentantilor Inititativei Salvati Dealul Gusterita pentru explicarea si tragerea unui semnal de alarma asupra situatiei si a promis ca institutia ce o conduce va fi vigilenta in ceea ce priveste acest proiect. El a promis sa inainteze documentele furnizate de noi spre studiu si urmarire Comisiei de cultura din cadrul CJ, responsabila de patrimoniul arheologic situat la fata locului, atat cel clasificat cat si cel in curs de clasificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *