Jocurile copilariei


E asa de cald afara! Simt ca ma topesc… Asa ca m-am postat la calculator si m-am pus pe citit ce mai scriu bloggeri din Blog Sibiu Index. Si am dat peste o leapsa despre jocurile copilariei. Interesant! Asa ca sa mai descopar o bucatica din istoria mea personala.

Din start trebuie sa precizez ca sunt un om cu memorie scurta. Nu tin minte toate detaliile vietii mele asa cum am vazut ca fac femeile. Nu stiu daca barbatii sunt mai uituci sau doar eu am ajuns asa. De altfel de cand ma stiu imi amintesc doar fragmente, putine, prea putine, din copilarie. Poate nu imi amintesc asa multe pentru ca mereu am trait „la viitor”. Mintea mi-a zburdat la tot felul de idei, proiecte, vise, carti, filme – toate in mintea mea proiectate si nu neaparat si implinite.

Sa revin la leapsa. Jocurile copilariei mele. Ma jucam de-a bucatarul cand eram foarte foarte mic. Amintirea asta nu e a mea, parintii mi-au spus si am vazut si poze cu mine imbracat bucatar. Deci ii cred.

Ce imi amintesc este ca aveam o pasiune nebuna, nebuna pentru geografie. Vroiam sa devin geograf – poate pentru ca in mintea mea a fi geograf era sinonim cu a calatori. Asa ca studiam Atlasul, globul pamantesc si cateva carti din casa… Dar studiam…desi imi facea asa mare placere. Imi notam intr-un caiet toate descoperirile mele. De curand am gasit acel caiet si m-am minunat ce destept eram la 8 ani!

Cele mai multe jocuri mi le amintesc de la 9 – 13 ani, cand ne-am mutat la bloc si deodata erau foarte multi copii de varste asemanatoare in jurul meu. Fotbal la gradinita din strada Constituiei, cand saream dupa-masa peste gard ca sa intram. Acum e o ruina. Hotii si vardistii in parcul Tineretului sau prin blocurile in constructie din zona. De altfel blocurile in constructie erau „raiul” jocurilor noastre. Ma gandesc acum cat de inconstienti eram si la cate accidente ne expuneam. Unele s-au si intamplat, dar am supravietuit! De altfel Revolutia la Sibiu m-a prins jucandu-ma intr-un astfel de bloc!

Ne jucam jocurile clasice ale vremii: 1,2,3 la perete stai, Castel, V-ati Ascunselea. La scoala, dupa Revolutie, cand eram lasati sa facem ce vrem in curtea scolii jucam Tara, tara vrem ostasi sau Lapte gros (ehe…istorie…) si cateodata si Sencal (habar n-am cum se scrie). Sencal (in restul tarii ii zice cred Elastic sau asa ceva) jucau mai ales fetele. Dar ne mai bagam si baietii in seama uneori ca sa le intram in gratii….

Aveam si jocuri gen Nu te supara frate sau Moara, dar jucam si mult carti: 66, 7 prinde, Macao si nemuritorul Killer, care se lasa cu pedepse in pupatul fetelor ….Aveam 9 – 10 ani…

Ar mai fi multe jocuri…. Imi amintesc ca pana la 14 ani numai ne jucam. Scoala si joc, cam asta erau preocuparile. Si mai aveam una: cititul. Uau! si acum ma mir cat de mult si ce citeam pe atunci, dar asta e o alta poveste….

PS: Am luat leapsa asta de la Si blondele gandesc si o dau la restul din Blog Sibiu Index.


Foto: Prieteni de joaca din copilarie (de la stanga la dreapta): Radu, Raluca, Calin, Bianca, Tavi (Solleil). Cu Solleil am ramas amic pana in ziua de azi. Restul s-au distantat in timp…