Asistenta sociala si voluntariatul

IMG_0746

Am avut mai demult o idee sa scriu pe subiectul asta si mi-am uitat, dar citind un articol din presa nationala pe subiect mi-am reamintit si e musai sa scriu cateceva.

In urma cu vreo 4 ani au ars aproape 3000 de ha. de vegetatie montana pe aici pe la noi. Cred ca a fost cel mai mare incendiu de vegetatie de care a avut parte insula.

Totul a inceput din vina unui fermier iresponsabil, gospodar ce-i drept insa iresponsabil pentru ca a dat foc unor vreascuri pe care le-a adunat din gradina in plina vara, la temperaturi de peste 30 de grade si cu niste conditii de vant foarte potrivnice operatiunii de stingere a incendiului.

Focul s-a propagat cu repeziciune si muntele a ars pentru cel putin 1 saptamana fara control deoarece e vorba de o zona unde pana si accesul rutier e extrem de dificil. Cand pe posturile nationale s-a comunicat o stire in care se spunea ca muntele din Mallorca, ce face parte din patrimoniul UNESCO, arde de aproape o saptamana practic necontrolat si ca resursele umane si logistice sunt insuficiente, o gramada de voluntari care au considerat ca pot sa fie utili s-au deplasat pe propria cheltuiala din toate colturile tarii pana in Mallorca si s-au oferit echipei de coordonare. Au fost si oameni care se aflau in concediu si care au renuntat la concediu ca sa vina sa dea o mana de ajutor sau oameni care si-au luat cateva zile de concediu ca sa faca voluntariat aici. Au fost si pensionari, de regula cu experienta militara, medicala sau fosti pompieri.

Probabil c-au fost si someri, insa cred ca numarul lor a fost extrem de mic de altfel.

Probabil ca va intrebati ce legatura are treaba asta cu articolul pe care l-am mentionat si subiectul propus? Ei bine in urma cu vreo saptamana au ars Principatul de Asturias, Galicia si nordul Portugaliei in urma unor incendii similare.

Nu vreau sa comentez pe marginea sursei acestor incendii pentru ca nu conteaza, ce conteaza e faptul ca si acolo au participat destul de multi voluntari, altii decat aia speriati ca daca nu pun mana pe galeata de apa o sa le arda si lor casa.

Din nou, vorbesc de voluntari care profeseaza intr-un anume domeniu sau au profesat la viata lor si au acumulat o anumita experienta. Voluntari care s-au dus acolo ca sa fie utili tocmai prin prisma experientei acumulate. Desigur, vorbim si de o minoritate de someri sau asistati sociali (aici in Spania sunt tot una), insa procentul e mult prea mic ca sa conteze.

Ori in articolul mentionat mai sus, seful guvernului spaniol ii reaminteste sefului guvernului local din Galicia ca are la dispozitie suficienti someri (deci implicit si asistati social) cu care sa curete padurile si astfel sa previna propagarea unor viitoare incendii de vegetatie. Iar eu nu pot decat sa-i dau dreptate deplina, evident pentru ca e mai usor si mai ieftin sa previi decat sa tratezi, iar sefii guvernelor locale stiu sa stea cu mana intinsa la guvernul central atunci cand trebuie sa plateasca despagubiri, dar nu stiu sa-i oblige pe indivizii intretinuti de stat sa faca voluntariat in folosul comunitatii.

Ei! nu stiu… Stiu ei bine, dar nu vor pentru ca daca i-ar pune pe trantori la munca n-ar mai obtine la fel de multe voturi si evident ar risca sa piarda accesul la ciolan.

Stiu! Voluntariatul asta obligatoriu nu prea suna bine, insa aici e o paine de mancat pentru ca legea stabileste clar ca somerii si asistatii social trebuie sa se prezinte ori de cate ori sunt chemati de catre autoritati si fie sa-si gaseasca un loc de munca, fie sa faca ceva productiv pentru societate.

Voluntar ar trebui sa fie doar domeniul in care asistatul presteaza orele de munca si eventual programul de munca, in sensul ca ar trebui sa li se permita acestora sa-si aleaga unde sa munceasca orele respective impuse de lege si in ce interval orar sa munceasca, iar alegerea asta ar trebui in acelasi timp sa se bazeze pe niste criterii de eligibilitate asociate cu calificarea sau lipsa acesteia si desigur pe principiul FiFo, adica primul venit, primul servit. Un sistem mai corect si echitabil decat atat cu siguranta nu am putea sa gasim si chiar daca o sa para oarecum discriminatoriu, cineva tre' sa stranga gunoiul sau sa spele budele publice si nu e normal ca acel cineva sa fie unul care-i util de exemplu la schimbarea becurilor de pe strada.

De multe ori cand eram in Romania si ma trezeam cu vreun cersetor in putere pe la magazin sau ma intersectam cu el pe strada ii spuneam ca sunt atatea lucruri de facut in tara aia si ca ceea ce le lipseste cu adevarat oamenilor e vointa de a munci, nu banii.

In alta ordine de idei e musai sa privim treaba asta si prin prisma venitului minim garantat, care conform metodologiei prin care s-a implementat pana acum sub forma unui experiment, presupune ca nu toti cetatenii vor incasa venitul minim garantat ci doar cei care nu au unde sa munceasca sau nu vor sa munceasca, in timp ce restul care se trezesc in fiecare dimineata sa mearga la lucru nu or sa aiba dreptul la un venit suplimentar, garantat eventua de constitutie ci dimpotriva or sa fie obligati sa plateasca in continuare impozite poate mult mai disproportionate decat in ziua de azi.

Astfel, in opinia mea, venitul minim garantat, asa cum e prezentat si implementat acum, o sa fie un esec rasunator atat timp cat incasarea acestuia nu e conditionata de munca voluntara in folosul comunitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *