10 Mari Sibieni

Eginald SCHLATTNER
Este născut la Arad în 1933. S-a mutat la Făgăraş şi învaţă la Sibiu, Braşov şi evident Făgăraş. Studiile universitare teologice le-a făcut la Cluj. Tot la Cluj studiază şi matematica şi ingineria hidraulică. Licenţa o va obţine în 1973. va relua studiile teologice pe care le va finaliza în 1978.
În 1948 este adus alături de familia sa la sărăcie, prin expropierea şi confiscarea bunurilor de către autorităţile comuniste. În 1953 a fost exmatriculat din universitate. A fost arestat în 1957, fiind torturat timp de 20 de luni. În 1959, cedând presiunii Securităţii va colabora în cadrul „procesului scriitorilor germani”.  A fost condamnat la doi ani de închisoare.
După eliberare refuză plecarea în Germania şi va reveni la Făgăraş unde a lucrat în diferite fabrici. De aici va pleca la Deva ca muncitor necalificat. Ajunge la Mârşa unde va lucra ca tehnician.
În 1978 va fi numit preot paroh la Roşia, unde şi astăzi este preot. A lucrat şi la penitenciarul din Gherla.
După Revoluţia din 1989 şi după ce îşi recunoaşte colaborarea cu autorităţile comuniste, publică primele sale scrieri. Prima carte este publicată în 1998 la Viena („Cocoşul decapitat”). Succesul este imediat finalizând în a fi adaptată pentru cinematografie.
Este căsătorit şi are un copil. Este pensionat şi în continuare locuieşte la Sibiu. Din 2002 este „Ambasador cultural al României“. Acelaşi destin îl are şi următoarea sa carte „Mănuşile roşii”