10 Mari Sibieni

Constantin HAGI POPP

Era de origine aromână şi a făcut parte din valul de negustori levantini ce va prelua aproape în totalitate comerţul Sibiului. Magazinul său principal de desfacere a fost amplasat pe strada principală, pe locul unde astăzi este construit hotelul „Împăratul Romanilor”. El a condus compania comercianţilor levantini din Transilvania.
El a avut afaceri deschise în Moldova, inclusiv la Iaşi. A fost unul dintre cei mai importanţi comercianţi din spaţiul românesc. Avea una dintre cele mai importante case de credit din Transilvania, cu ajutorul căreia va susţine nenumărate proiecte din toate cele trei provincii româneşti. El va fi cel care va patrona tipărirea şi publicarea lucrării lui Ion Heliade Rădulescu, „Gramatica românească”.
Numele lui Constantin Hagi Popp este legat de primi paşi ai comunităţii ortodoxe din Sibiu. Aceasta se va aşeza în marea ei majoritate în fara zidurilor, în ceea ce va deveni cartierul josefin. Edictul de concivilitate cel atât de important pentru redefinirea religioasă şi naţională a oraşelor transilvane îşi va spune cuvântul şi de această dată. Cei care vor susţine financiar comunitatea ortodoxă va fi compania grecească, care pe lângă că avea o biserică în cetate, pe una dintre principalele străzi, unde erau construite principalele biserici ale oraşului, vor fi cei care vor susţine proiectele culturale ale intelectualiloe ortodoxi.
Numele său este legat de Biserica din Groapă, biserică ce o va reface între 1802 şi 1803. tot el este cel care va deschide şi şcoala teologică de pe lângă biserica mai sus amintită.