10 Mari Sibieni

Johann Zabanius SACHS von HARTENECK

S-a născut în actuala Slovacie, în oraşul Presov, în 1664. La vârsta de 12 ani va veni la Sibiu, aici studiind la actualul Colegiu Brukenthal.

Se va implica în politica saşilor. Va fi primar între 1695 şi 1700 apoi va fi numit comite al saşilor. În acelaşi timp va ocupa şi funcţia de jude regal. În 1698 primeşte titlu de cavaler al Imperiului Habsburgic. În perioada în care el va fi primar, vor fi realizate primele studii topografice şi primele hărţi ale Sibiului.

A fost principalul strateg sas al acestei perioade (el făcând parte din Comisia Alvinczi). În 1702 în Dieta Transilvaniei, va susţine reducerea taxelor plătite de naţiunea germană şi taxarea proprietăţilor nobiliare. Va susţine permanent idea anulării egalitţii sarcinilor între naţiunile politice recunoscute. Va obţine o serie de beneficii pentru saşi dar în acelaşi timp va încerca a reforma societatea din care provenea. Va redacta constituţii, şi statute care reglementau într-un mod contemporan cu timpul său viaţa comunităţi săseşti.

Va reuşi prin poziţiile sale politice să îşi facă numeroşi duşmani. Intriga acestora îi vor duce judecarea sa şi apoi condamnarea la moarte.

În 1703 va fi decapitat în Piaţa Mare a Sibiului. Memoria sa va fi reabilitată, devenind una dintre cele mai importante personalităţi ale saşilor. Strada Cetăţii i-a purtat până la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial numele.

4
Lasă un răspuns

4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
newest oldest most voted
gicu

MIRUNA NE-AI PUS LA RESPECT MAMĂ CU MATERIALELE ASTEA.
MAI PLICTISITOR CEVA CHIAR NU AI GĂSIT?
VAI DE MAMA TA! UNDE VA GĂSIT BLAGA ĂSTA?
Ar fi cazul să te arunci de pe pod, fătucă!

gicule'u

MIRUNA NE-AI PUS LA RESPECT MAMĂ CU MATERIALELE ASTEA.
MAI PLICTISITOR CEVA CHIAR NU AI GĂSIT?
VAI DE MAMA TA! UNDE VA GĂSIT BLAGA ĂSTA?
Ar fi cazul să te arunci de pe pod, fătucă!

radu

“Sasul” asta este cam slovac, pana si dupa nume!

@Gicu: Draga Gicu, nu te obliga nimeni sa citesti ceea ce scriu eu. Si te rog, mai multa grija la limbaj si exprimare ca nu ne-am tras de sireturi deodata ca sa mi te adresezi cu “fatuca”, ok?