10 Mari Sibieni

Timotei POPOVICI

S-a născut în actualul judeţ Caraş Severin în 1870. îşi realizează studiile la şcoala pedagogică şi la cea teologică, ambele din Caransebeş. De aici va continua la Iaşi, unde va studia compoziţie muzicală.

Revine în Banat, la Lugoj, unde va fi învăţător. De aici va pleca la Braşov unde va preda muzica şi va dirija corul bisericii ortodoxe din Scheii Braşovului.

Pleacă în 1899, la 29 de ani, la Sibiu, unde va fi profesor de muzică la Institutul Teologic. După Marea Unire a Transilvaniei cu România, rămâne în Sibiu, predând muzica la şcoala normală. În toată această perioadă, va fi dirijorul corului catedralei ortodoxe din Sibiu.

Paralel, va fi hirotonit şi va preot la catedrala ortodoxă din Sibiu, începând cu 1915. va ajunge a fi protopop.

A fost unul dintre cei mai prodigioşi compozitori din istoria muzicii româneşti. A compus muzică pentru cor, muzică religioasă, muzică laică. Toată opera sa muzicală a fost publicată la Sibiu într-o perioadă de 55 de ani între 1902 şi 1957 (inclusiv post mortem). În 1906 a publicat primul dicţionar de muzică de pe teritoriul României.

A publicat o serie de studii religioase. A fost membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români. El îi va urma lui Gheorghe Dima la conducerea Reuniunii Muzicale de la Sibiu. Tot aici el va fonda Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică în 1946.

A fost decorat de nenumărate ori de statul român. La bătrâneţe, în 1947, se retrage în zona sa natală, unde va muri în 1950. o stradă din Sibiu îi poartă numele. Corul catedralei ortodoxe din Sibiu, astăzi îi poartă numele.

2
Lasă un răspuns

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
newest oldest most voted
eu

1) De obicei, primul cuvant dintr-o propozitie se scrie cu litera mare…
2) Felicitari pentru interesanta structura gramaticala “va ajunge a fi protopop” !

am si eu o intrebare intrebatoare dece ii se spune podul minciunilor adica am auzit ceva ceva dar as vrea sa aflu si io;)):d…