Turistii despre Sibiu

Zilnic ma trezesc dimineata si verific emailurile. Un set de emailuri il primesc de la Google cu ceea ce a gasit pe net continand cuvantul Sibiu. Mai ales in bloguri. Adesea aceste bloguri apartin turistilor straini care au trecut prin Sibiu. Astazi am dat de un post foarte interesant a unui cuplu englez ce strabate Europa intr-o “casuta mobila”. Iata ce impresii au ei despre Sibiu.
In primul rand au apreciat istoria si arhitectura orasului. Evident sunt niste simpli turisti si nu experti. Apreciaza frumosul si s-au documentat din timp despre Sibiu pentru a sti ce sa caute. Dar iata cateva fragmente din postul lor despre Sibiu citit de mine azi.

“We found the Council Tower and paid a small entrance fee to climb to the top. From here there is an excellent view over the city in all directions and also down to the three intersecting squares around the tower. These are a delight and reminded us of many Italian squares that we have visited – cafés and restaurants lined the edges, outside beautiful old buildings.”

Faptul ca pietele din centrul Sibiului le aminteste de pietele italiene am auzit-o de la foarte multi turisti. Este asta bine? Am pierdut cumva identitatea?

“We tried to find typical Romanian cuisine for lunch but failed because the city is dominated by Italian cuisine. In the end, we both had pizza although my Marinara was quite different from others that I have had in Italy and elsewhere. It had a large amount of garlic scattered in amongst the tuna and capers but I must say that it was delicious – I must try to reproduce it when we get home.”

Tineti minte postul meu despre Identitatea culinara a Sibiului? Ei, se pare ca am avut dreptate. Nu sunt primii turisti care vor sa manance romaneste si nu prea au unde. Si nu mai indicati Crama Sibiana care serveste Gordon Bleu, poate Crama Sibiul Vechi desi si acolo gasesti si produse importate.

“Sibiu is a very cosmopolitan city with large German and Hungarian speaking communities.”

Afirmatia asta m-a dat gata. Acum ori ghidul ce il foloseau e “scris” prost intentionat sau impresia asta a fost vazand centrul Sibiului si bisericile vizitate.

“After lunch we investigated the lower town and it was clear that, although much of the centre has restored and work is continuing, one only needs to move a few hundred metres away to find the more authentic city. This still has many historic buildings but they are in a poor state of repair and are inhabited by much poorer people. I suspect that. Given a few years, this area will also be ‘prettified’.”

Mi-a placut cuvantul folosit pentru a defini viitorul orasului de jos si, indirect, orasul de sus “pretified”. Exprima asa de multe din ceea ce sustin si eu!

In concluzie nu e de mirare ca primarului Johannis nu ii place de englezi asa cum a declarat in media locala ieri pentru ca au un ochi mai atent si mai critic. Voi ce credeti?

7
Lasă un răspuns

7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
newest oldest most voted
Teodora

auzi, da’ ce sa manance din bucataria romaneasca? Bulz si tocana de oaie? ca altceva n-are tara asta de haleala… Mai bine ca au mancat pizza, ca le crapau dracu’ ficatii daca bagau o ciorba de vacuta cu smantana si ardei iute, la felul doi o portie de friptura de porc la protap cu cartofi si salata, iar ca desert papanasi. Norocul lor cu Gianfranco si cu pizzeriile lui, ca altfel ar muri turistii straini!

Calin Blaga

@ teodora – lasa ca bucataria romaneasca inseamna si sarmalute in foi de vita, tocanita, mamaliga cu branza, patrav prajit etc…. Plus placinta cu mere…yamy delicioasa!

Si ai vazut vreodata bucataria englezeasca traditionala? Fish and chips si dimineata sangerete (black pudding)….deci?

Teodora

deci… sarmalutele nu apartin romanilor niciodata! Carne tocata=turci! Asta sa ne fie clar!
Cat despre bucataria englezeasca… sa si-o manance ei!

razvan pop

Sarmalutele, mamaliga si placinta cu mere nu sunt romanesti. Asta daca avem ceva mancare, asa cum ne place sa zicem, autentic romaneasca. Eu nu stiu care e aia si chiar am cautat sa gasesc. Asa ca nu prea avem cu ce ne umfla in piept la capitolul asta.

ioana

Bucatarie romaneasca- tochitura, mamaliga rece cu ceapa , carnati prajiti si evident, nelipsitele, delicioasele- rabdari prajite.

ada

Care natiune se poate lauda ca are o mancare tipica, numai a ei? Bucataria nu are limite, ca medicii “fara frontiere”. Dar afirmatia ca Sibiul e ca orice alt oras din vest am auzit-o si eu din gura unori prieteni austrieci anul trecut, stand la o terasa in Centru. Spuneau ca, sau ca stau aici sau ca stau in Florenta, e cam la fel. Nu stiu, sa ma bucur ca ne-a comparat cu Florenta, sau sa ma intristez ca deja ne uniformizam? Pe de lata parte Sibiul e “unic” numai pentru Romania, in Germania sau Austria cam toate-s la fel… Read more »

Anonymous

pai mai bine ne uniformizam cu alde florenta decat cu ”insert oras cu centru populat de blocuri here”
si nu stiu, ai inteles tu ceva sarcastic din ”pretified”? exact asta vrea sa zica, infrumusetare.

morbo