Tribuna nu a fost fondata de Slavici

De mult timp tot imi propun sa scriu despre o eroare a istoriei continuata de actualul ziar Tribuna, dar cunoscuta de istorici. Ziarul Tribuna aparut pentru prima oara la Sibiu cu director angajat Ioan Slavici a fost infiintata si si-a primit numele de Tribuna, formatul si politica editoriala de la un fiu de macedonean stabilit la Sibiu si intruit la scoli din strainatate: Ioan Bechnitz. Mai tarziu unii i-au romanizat numele in Bechnitiu.

Cred ca aceasta eroare trebuie indreptata si dat lui Bechnitz creditul pentru infiintarea Tribunei. El l-a angajat pe Slavici.

Legat de acest moment, Slavici consemna: “Tribuna e creatiunea unui om… pe care numai putini il stiu, amicul meu Ioan Bechnitz, nepotul unui negutator trecut in timpul Eteriei de la Bucuresti la Sibiu. Om cu pozitiune materiala independenta si necasatorit, dl. Bechnitz putea sa-si petreaca viata lucrind potrivit inclinarilor sale literare si de la intoarcerea sa din Germania a trait numai pentru “telegraful roman” si in urma pentru Tribuna. El m-a induplecar sa iau sarcina de director al ziarului, el a ales numele Tribuna: el a hotarit formatul, literele, impartirea, maniera de redactare, ortografia, tonul, ba chiar limba ziarului. Nu scria dl. bechnitz pentru Tribuna, el era insa conducatorul lucrarii noastre”