Se intorc sasii la Sibiu!

Nu am reusit sa inteleg nici eu, nici multi alti analisti si activisti civici, de ce atata aviditate pentru control si pentru posesie din partea primarului Iohannis si FDGR. Nu am inteles de ce are nevoie de 6 case, de ce Consistoriul Evanghelic a revendicat sute de case, muzee, scoli etc. La ce le trebuie? Si iata o stire de pe Rompres:

Presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), primarul Sibiului, Klaus Johannis, a plecat, miercuri, in Germania, la Dinkelsbuehl, unde va participa in premiera la intalnirea sasilor de pretutindeni, cu intentia de a-i invita pe etnicii germani emigrati sa revina in tara, transmite corespondentul ROMPRES.
[…]
Eu merg cu un mesaj de apropiere a sasilor de acolo de cei de aici. O sa ii invit sa revina, sa vada cum s-au schimbat lucrurile aici“, a declarat, miercuri, Klaus Johannis.

9
Lasă un răspuns

9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
newest oldest most voted
Anonymous

Parerea mea e ca pleaca si el, sasalaul, cum ii zice copilul meu de trei ani.Sa plece, ca aici avem treaba!

adela mohanu

Calin, nu pot sa cred ca o persoana culta si educata ca tine indeamna la atata ura etnica. Sasii, cum le spui tu cu atata deferenta, au mai multe merite – din punct de vedere economic – in regiunea asta decat romanii, fie ca ne place sa recunoastem sau nu. Retrocedarile sunt un proces NORMAL care a avut loc in TOATE statele ex-comuniste, pentru ca ce au facut comunistii a fost furt si e normal ca ei sa isi recapete bunurile furate. Asta nu inseamna ca sunt de acord cu abuzurile – nicio padure fara uscaturi, nu?. Nu sunt nici… Read more »

Parintele Macarie

Adela, tu esti un caz fericit. Eu iti pot povesti despre un caz in care, lasat pe strazi, un om care chiar ar fi meritat sa fie cetatean de onoare al Sibiului, a murit de inima rea. Sper sa il aiba pe constiinta cei care au facut masinatiunea. Calin nu indeamna deloca la ura etnica! Doar constata un fapt. Real din nefericire. Cred insa ca FDGR ar trebui sa inteleaga ca este un sentiment general de frustrare in randurile romanilor, care in sfarsit, au inteles ca FDGR detine sau doreste sa obtina controlul absolut (declaratiile lor si nu ale mele)… Read more »

Parintele Macarie

Revin cu o idee: probabil ca daca s-ar fi procedat cu decenta si mai bine calculat, lasand si pe romanul, concitadin cu ei sa traiasca decent si fara frustrari (este o frustrare ca sa nu ajungi sa iti spui pasul decat daca esti etnic german), ar fi putut mult si bine ca prietenii FDGR-isti sa fie priviti cu simpatie ani multi de acum incolo. Insa s-a dorit “totul” si aici s-a produs o ruptura, care la nivel local este intre romani si germani exact asca cum la nivel national este intre sibieni si bucuresteni/mitici: grava. Trebuie sa fii naiv foarte… Read more »

adela mohanu

nu, chiar este peste puterile mele de intelegere… Nu ajungi sa iti spui pasul decat daca esti etnic german? Ma uit pe site-urile sibiene si vad NUMAI pasurile romanilor. Eu am crescut in centrul istoric, zona prin traditie habitata de etnici germani, cu care ne-am inteles mereu foarte bine. Am si acum vecini germani si niciodata n-am simtit ca ma privesc cu ingaduinta.Nu se poate problema “daca nu as fi castigat procesul”. Cred ca nu il castiga cei care nu au dreptul – spuneti-mi naiva daca doriti, insa cu regret, cazurile pe care le cunosc si care au pierdut casa… Read more »

parintele macarie

Stii ce se intimpla intr-o buna zi cu vitrina unui magazin plin de bunataturi, luminat feeric, in care tu, copil de pe strada nu poti sa intri si de vitrina caruia iti lipesti nasul, lingand sticla, admirand oamenii care rad, ciocnesc, si te ignora complet? Intr-o zi vitrina acelui magazin se va sparge! Oh, nu din cauza erorilor de fabricatie ale sticlei, nu din cauza calculelor care au subdimensionat-o sau alte motive tehnice. Din cauza unei pietre, aruncata de un copil caruia ii ploua in gura sa aiba si el parte de o prajitura. Sau, mai grav din cauza unui… Read more »

parintele macarie

Fostul proprietar, care a revenidat casa in care locuiai, era muritor de foame? Tu chiar crezi ca i-a venit lui, asa din senin, sa isi revendice casa lasata in Sibiu, din cauza ca nu avea cu ce sa isi duca zilele in Germania?. Nu, stai linistia, acel proprietar nicidecum nu murea de foame acolo si nici nu voia sa se mute inapoi in Sibiu. In clipa in care insa moare un singur batran de inima rea, fiindca a fost dat afara din casa, prin tertipuri juridice, casa in care, fara vina sa a fost nevoit sa locuiasca, –aceeasi casa parasita… Read more »

Mitza

Nu vad problema in revenirea sasilor in Sibiu. Personal, mi se pare un lucru bun, consider ca actualul (si probabil viitorul) primar a facut multe (ca sa nu folosesc termenul destule, nu exista destul pentru asa ceva), mult mai multe decat alti fosti edili si-au propus sa faca. Am citit cateva din post-urile de pe blog si am vazut o anume antipatie fata de “sasalau” (numa un anonim putea sa scrie asa ceva). In orice caz, imaginea din header-ul blogului tau intra in antiteza cu acest articol (cum sa ne exprimam liberi daca nu acceptam parerea si mai ales prezenta… Read more »

Calin Blaga

@Mitza – eu nu vad o antiteza intre headerul blogului si ce contine, din contra, aici e toata frumusetea. Vezi si ultimele posturi (mai noi ca acesta) si vei intelelege. Nu trebuie sa ne fie teama sa gandim si sa ne exprimam. Iar acest post atat de criticat de tine, Adela si altii cred ca e mult scos din context. Stirea ramane stire! Fiecare ii da interpretarea pe care si-o doreste. Istoria insa ramane si poate daca o studiem atent mai si invatam din ea.