Salariu atractiv si carte de munca

Screen Shot 2015-05-11 at 13.59.57

In Romania e foarte comun sa vezi atat la ziar cat si pe Facebook mai nou o serie de anunturi precum cel de mai jos:Screen Shot 2015-05-11 at 13.59.57

 

Din anunturile astea nu pot sa inteleg doua aspecte esentiale pentru orice angajat:

  • „Ofer carte de munca” – niciodata n-am inteles de ce lumea se incapataneaza sa scrie asa ceva intr-un anunt de angajare. Oare e atat de comuna angajarea fara carte de munca in Romania incat e musai sa se mentioneze asa ceva? Dincolo de asta ma intreb de ce ai scrie asa ceva ca patron intr-un anunt de angajare pentru ca pana la urma munca la negru inseamna infractiune. De fapt inseamna mai multe infractiuni, pentru ca sa platesti pe cineva la negru trebuie sa obtii banii tot la negru, adica sa faci evaziune.
  • „Salariu atractiv” – cum am vazut ca e folosita destul de des sintagma asta am intrebat persoana ce a postat anuntul respectiv ce anume inseamna „salariu atractiv”. Sa fie minimul pe economie? Sa fie 1000 de lei sau mai mult? N-a vrut sa-mi raspunda concret, dar mi-a zis ca nu e minimul pe economie evitand sa-mi spuna daca e sub 1000 de lei sau peste 1000 de lei. Cum si tacerea-i un raspuns am considerat ca e minimul pe economie plus 50-100 de lei maxim, adica sub 1000 de lei. Ori asta e „salariu atractiv”?

Adeseori am auzit in Romania patroni plangandu-se de faptul ca nu au parte de angajati constiinciosi si corecti, insa pana la urma concluzia dupa astfel de anunturi de angajare e aceea ca patronul primeste exact ceea ce plateste, la fel ca si clientul lui de altfel.