Sabia are două tăișuri

GERMANY, DDR – CIRCA 1961 : a postage stamp from Germany, GDR sh

Dacă nu trăiți cu capul în cur și stați doar de partea stângă sau doar de partea dreaptă a curcubeului atunci știți probabil că s-au grăbit unii să stârnească o furtună într-un pahar cu apă pe tema Twitter – NPR.

Mulți acuză Twitter de rusofilie în frunte cu Elon Musk, desigur, pentru că a început să marcheze diverse conturi de gazete și gazetari ca fiind afiliate cu diverse guverne.

Povestea asta nu e de azi ci are de-a face cu o decizie luată anul trecut de a marca conturile de Twitter ale Russia Today, Sputnik & co. ca fiind afiliate guvernului rus.

Cu alte cuvinte, la vremea aia li se sugera utilizatorilor să ia ceea ce postau conturile respective cu lămâie pe motiv că erau finanțate de guvernul rus și astfel erau șantajabile și implicau un risc major de manipulare.

În urmă cu câteva zile Twitter a început să marcheze și alte conturi de gazete ca fiind afiliate cu diverse guverne pentru că în definitiv e cam logic să facă treaba asta cu TOATE gazetele și cu toți gazetarii nu doar cu ăia care nu convin unui anume grup de interese.

Treaba asta a supărat teribil, mai ales pe ăia de la NPR care (sper că v-ați așezat pe scaun să nu faceți vreo criză de epilepsie) înseamnă National Public Radio, adică radioul public național, un fel de Radio România Actualități ce e parțial finanțat de stat.

Fiind și public și national e afiliat guvernului SUA care-l și finanțează, fapt recunoscut de altfel pe pagina lor oficială:

De ce se supără de fapt NPR pe Twitter? Ce motive ar avea NPR să se supere dacă n-ar avea nimic de ascuns?

Ei bine, problema celor de la NPR e că Twitter și-a adus aminte că sabia are două tăișuri și că până să preia Elon Musk Twitter pe acolo avea loc o politică a pumnului în gură fapt dovedit de altfel de Twitter Files și mai ales de amenințările pline de patimă ale diverșilor manipulatori de pe acolo.

Până la urmă e cam de căcat să li se amintească cititorilor tăi că ești finanțat de către stat și astfel susceptibil de manipulare nu?