Sa platim pentru a afla adevarul?

Ieri si azi mi-au atras atentia doua stiri (prima si a doua) pe subiecte complet diferite, dar care sugereaza o directie destul de interesanta in ceea ce priveste aflarea adevarului.

Astfel cei care se considera abuzati de autoritati in vreun fel au ajuns sa momeasca potentiali oameni din interior ce pot oferi informatii in ceea ce priveste felul in care s-a realizat o ancheta cu bani, 5 milioane de dolari in ambele cazuri.

Nu neg nici pe departe dreptul oamenilor la o ancheta corecta si impartiala, insa ma intreb daca oferirea de bani unui potential sifonar nu cumva se incadreaza in definitia coruptiei si daca nu cumva oferirea de informatii din interiorul unei institutii in calitate de angajat al acelei institutii constituie in fapt tradare nationala daca judecam dupa cum s-a pus problema in cazurile Wikileaks si Snowden.

Sunt tare curios daca “recompensele” astea vor avea vreun efect si ma intreb daca oare la noi in Romania unde coruptia e la un alt nivel decat in restul Europei putem sa apelam la astfel de tertipuri pentru a deconspira abuzurile…