Razii de Politie cu presa

A devenit o obisnuinta pentru Politia Sibiu de cate ori trage o razie „de imagine” sa isi cheme presa la eveniment. O practica rar intalnita in Romania si foarte rar in Occident.

Sambata a aparut in Tribuna un articol urmare a unei astfel de razii a Politiei impreuna cu presa prin baruri in cautare de elevi ce trebuiau sa fie la scoala. Razia este binevenita, desi masurile luate de a amenda sau mustra copii sunt puerile. Dar nu asta e problema. Mi se pare ca prin prezenta presei la aceste razii in cluburi, baruri etc se incalca dreptul persoanei la propria imagine. Pe site-ul Tribuna apare si un scurt filmulet de la razie. Normal ca ziarele nu se supun regulilor CNA, dar ar trebui sa se supuna legilor privind apararea dreptului la propria imagne a persoanei si legile privind drepturile copilului (tinerii sub 18 ani intra in aceasta categorie).

Stiu ca odata eram intr-un club de noapte. Aveam cred 23 sau 24 de ani. Si hop se opreste muzica si apar mascatii si politisti in uniforme cu presa (televiziuni ma ales). Incep sa ne verifice buletinele. Iar o chestie de neinteles. Sa fi verificat de droguri, arme …dar de buletine? Si in timp ce ne verificau politistii buletinele supraveghiati de macati (oare era nevoie de ei?!) cameramanii ne filmau. EU am refuzat si s-au sucarit cameramanii pe mine ca cine sunt eu sa nu ii las sa ma filmeze. Normal ca baietii nu aveau scoala de presa si habar n-aveau ce e aia deontologie si legislatie in domeniu… Dar uitau ca eu sunt un om liber, major si ma distrez legal.