Pretul petrolului – indicator de revolutii

Toti analistii economici sunt cu ochii pe pretul petrolului pentru ca se crede acesta influeteaza semnificativ economia mondiala. Acest indicator economic reprezinta insa si un indicator al tensiunii sociale. Se crede ca multe evenimente din istoria ultimilor 30 de ani a influentat pretul petrolului. Astfel razboaie, revolutii sau blocaje in tarile producatoare de petrol (mai ales arabe) au generat cresteri ale pretului petrolului prin scaderea productiei. Totusi de multe ori analizele arata ca si in alte situatii non-violente pretul petrolului a crescut sau scazut artificial, fara legatura directa cu productia. Ceea ce genereaza zilele acestea cresterea uriasa, istorica a petrolului la 139 dolari pe baril e cererea uriasa a pietei mondiale. Suntem din ce in ce mai multi oameni in tari dezvoltate, deci vrem mai mult. Mai multe masini, mai multa caldura, mai multe produse sa ne fe aduse. Toate genereaza o crestere a consumului de petrol. Dar petrol este o materie finita si din pacate nu mai este suficient. Oricat de mult creste productia de petrol, pretul a explodat in ultimul an. Graficul de mai jos arata un istoric al pretului petrolului din 1869 pana in vara lui 2007, dar sa nu uitam ca azi pretul este 139 dolari. Anul de referinta 1869 este interesant pentru ca atunci se vindea prima productie de petrol. Nici crizele anilor 60 – 70 din secolul trecut nu au urcat pretul la asemenea valori, dar va amintiti cate masini erau in Europa de est, China, India sau Rusia in acea perioada? Mult mai putine decat acum…. Si mult mai putini transportatori pentru ca nu prea erau produse pe rafturi….


Lumea se schimba si noi suportam consecintele. E.ON a anuntat ca vrea din nou marirea pretului la gaz si curent de la 1 iulie in Romania cu 24% datorita cresterii pretului la petrol, gaze etc…. Un cerc vicios. Interesant cum sefii si patronii acestor companii nu pierd niciodata ci doar beneficiarul.

Pretul petrolului a adus in ultimele saptamani ceea ce s-au temut multi analisti: tensiuni sociale in multe tari. Distragerea atentiei prin alte evenimente gen fotbal, 11 septembrie, razboiul din Golf, nu mai sunt suficiente. Oamenii s-au saturat de preturile foarte mari.

Omenirea in 2008 a ajuns la o cotitura majora si multi par sa nu observe inca sau nu vor sa atraga atentia acestui fapt! ATENTIE petrolul creste, cresc nemultumirile, apar tensiunile sociale, izbucnesc conflictele… haosul se instaureaza!