Sibiul violatorilor si criminalilor

Credeam pana acum cativa ani ca traiesc intr-un judet linistit mai ales cand la stirile de la ora 5 vedeam crime si violuri zilnic in Moldova sau in alte parti si foarte, foarte rar la Sibiu. Dar anul trecut si anul acesta m-au bulversat. Violuri peste violuri sunt raportate. Multe in grup si multe comise de minori asupra minorilor. Baieti ataca fete sau baieti. Pe langa violuri avem tot mai dese cazuri de violenta stradala, familiala unele ajungand la crime. Ce se intampla cu acest judet?

In primul rand am citit cateva studii facute la Sibiu acum 3-4 ani privind violurile si doar o treime erau raportate la Politie, restul ramaneau nedeclarate de victime pentru ca erau comise la tara si se ajungea la scarboasa intelegere intre parti. Adica violezi, apoi daca ai bani si victima (sau parintii) accepta dai ceva bani si scapi.

In al doilea rand Sibiul are o lunga istorie de crime multe in cuplu sau intre ciobani. Sa nu uitam ca cei mai adesea ciobanii se omorau la Sibiu. De altfel si Miorita despre ce e vorba? Despre o crima intre ciobani, dincolo de hiperbolismul exploatat de unii, e vorba de un fapt des intamplat in viata rurala romaneasca.

Acum avand aceste doua premize, alaturi de cele enuntate la inceput, se impune o teorie. Cred ca populatia judetului Sibiu, la fel ca intreaga Romanie, sufera de 18 ani din ce in ce mai mult de boala pierderii identitatii umane si nationale. Traim o era de salbaticire, inc are tinerii si copii sunt abandonati de parinti pentru a pleca la munca in strainatate, iar cei ramasi se ineaca in alcool. De ce? Pentru ca nici unii nu au fost pregatiti pentru noua Romanie ce am capatat-o dupa Revolutie. Nu au fost educati sa isi caute un loc de munca atunci cand fabricile s-au inchis. Nu au fost invatati sa se adapteze capitalismului, iar capitalismul a fost aplicat dupa ideile neo-comuniste ale lui Iliescu si altii ca el. Nu s-au adaptat noii Romani. Apoi au plecat sau s-au imbatat. Au cautat o solutie si aceste doua solutii au fost la indemana pentru cei mai multi.

Acum 5 ani spuneam ca efectele se vor vedea la copiii lor cand vor creste mai mari si iata rezultatul. Am crescut in Romania o noua generatie de oameni, unde criminalii, violatorii, hotii sunt tot mai multi si vor fi din ce in ce mai multi. Plaga sociala ne-am indus-o singuri si nu ne-a pasat acum cativa ani de deciziile luate pentru noi de pliticienii ce i-am ales. Nu ne-a pasat, am ridicat din umeri si tot asa. Si iata ca plaga sociala ne ajunge si ne va ajunge din ce in ce mai mult pe toti.

Poate nu e prea tarziu sa facem ceva. Sa incercam sa schimbam pe cei din jurul nostru. Sa cerem politicienilor sa fie atenti nu doar la prezent ci si la viitor. Sa cerem programe educationale subventionate de stat pentru intreaga populatie. Haideti sa inceapa sa ne pese!