Libertatea de exprimare

In virtutea libertatii de exprimare pe care o promovez cu atata patos aici pe blog azi vreau sa va propun spre discutie o reactie editoriala a unui jurnalist local Bogdan Brylynski de la Sibiu Standard. Articolul sau pornit de la pasiunea fotbalului a devenit o apologie a anti-romanismului. Sibiu Standard, de altfel, in ultimele doua luni a uitat ca e ziar, a uitat de deontologie. Dupa ce ziaristii ce detineau ziarul, din lipsa de fonduri, l-au vandut lui Horatiu Cercel, om de afaceri PDL, au transformat ziarul intr-un oficios de partid PDL. Treaba lor.

DAR au inceput sa manipuleze oamenii cu sondaje gen Huja primar la Cisnadie (articol ulterior modificat pe site) sau informatii false publicate intentionat si fara a le retracta cum a fost in cazul Ioanei Frunzescu si a fiului sau. Chestia asta m-a infuriat personal pentru ca Serghei e nepotul meu de 3 ani si daca accept multe, nu accept ca niste ziaristi sa se foloseasca de un ziar pentru a terfeli oamenii si mai ales copiii. Cum pot Deleanu si Dobre sa semneze un articol ce contine informatii despre evenimente la care ei NU AU FOST PREZENTI. Mai mult, sursele lor secrete sunt tot niste jurnalisti. Adica s-au intalnit la bere cu 3 prieteni din presa dupa ce au vazut ca au dat-o nasol si s-au pus de acord asupra falsificarii informatiei. Ce va era asa greu sa fiti barbati si jurnalisti si sa recunoasteti ca ati gresit? Jurnalistii nu gresesc niciodata?

Si ultimul caz, dintr-o foarte lunga serie, este Brylynski. Editorialului sau de azi deja i-a raspuns in Dacii Liberi Dan Tomozei. Poate tonul lui Tomozei e dur, dar Brylynski ne baga in troaca istoriei pe toti romanii si toata istoria noastra. Este ciudat cum acest baiat din Huneadoara al carui tata se lupta de ani multi pentru daco-romanism si identitate nationala, a ajuns un anti-roman.

Ma intreb daca profesia de jurnalist nu are de suferit din cauza unor oameni ca acestia. Oare Sibiu Standard este ziar sau ce? Profesia de jurnalist e una serioasa si dificila. Cunosc foarte multi jurnalisti profesionisti in tara, inclusiv la Sibiu. Dar cei de la Sibiu Standard trebuie sa mai invete mult si le propun sa isi cumpere un manual de deontologie profesionala sau sa mai mearga la facultate!