Presa online e ieftina si proasta

1911841

In urma cu vreo doi ani una din gazetele locale pe care le aveam in feed si-a anuntat cititorii ca trece la sistemul de plata al articolelor si ca va publica partial si articole gratis. Ma rog costurile nu erau astronomie fiindca cereau cam 50 de centi/zi pentru acces si in jur de 30 de euro pe an, totusi cand au introdus sistemul asta i-am scos din feed fiindca de obicei citeam titlul si primul paragraf dupa care treceam mai departe.

In urma cu vreo cateva luni, o alta gazeta locala a anuntat introducerea unui sistem de abonamente pentru a vizualiza articolele publicate, de data asta mai ieftin, la 20 de euro pe an. Daca primul era (si probabil inca mai este) o gazeta de referinta precum e Tribuna la Sibiu, al doilea e mai degraba un ziar de cancan unde publica informatii adeseori alterate sau de-a dreptul gresite si unde in foarte multe articole se da cu presupusul, cam cum se practica pe la Ora de Sibiu.

In fine, in definitiv abonamentul respectiv nu-i scump daca te gandesti ca sa cumperi de la chioscul de ziare zilnic o astfel de gazeta te costa minim 20 de euro/luna, iar sa o citesti la barul de la colt in timp ce bei un ceai sau o cafea te costa minim 30 de euro/luna. Dar divaghez si nu vreau sa fac lucrul asta.

Ideea e ca majoritatea gazetelor online vor trece mai devreme sau mai tarziu la un sistem de abonamente al carui singur avantaj e ca nu te agaseaza cu reclame pe jumatate de pagina si cam atat. Articolele vor ramane in mare parte la fel de proaste si irelevante.

Uite spre exemplu acum doua zile a aparut o stire intr-o gazeta locala despre un lot de salate care a fost retras de pe piata fiindca s-au gasit in anumite caserole lilieci morti, iar liliecii sunt purtatorii unor boli tare nasoale.

Titlul demn de premiu in ale clickbait-ului era extrem de inselator fiindca articolul in sine povestea despre o intamplare din Florida, SUA care nu prea are nimic de-a face cu Mallorca din moment ce salata respectiva era produsa si consumata exclusiv local ceea ce face ca stirea sa fie de interes doar pentru locuitorii Floridei.

Ma rog treaba asta cu aruncatul de mizerii la intamplare pentru a umple paginile nu se practica doar la gazete ca avem si noi bloggeri care baga la gramada poze cu cururi sau scriu povesti de viata inventate intre articole in care o ard semidoct pentru a se lauda apoi cu activitatea lor.

In fond nici macar bloggingul nu e 100% gratis fiindca in cazul multora una sau mai multe firme cumpara la pret de nimic fiecare afisare de pe blogul respectiv.

Stiu, multi veti spune ca exista platforme precum Republica unde se publica continut calitativ, doar ca nu-i chiar asa fiindca Republica e o clona mizera dupa Medium si acolo se publica in 99% din cazuri doar opinii si intamplari extrem de subiective si nu se publica nici stiri si nici vreun fel de anchete jurnalistice.

Singurii care publica adevarate anchete jurnalistice sunt Tolontan si cei de la Casa Jurnalistului / RISE Project, insa si acolo e discutabil nivelul de atentie si efort alocat unor subiecte in detrimentul altora.

De fapt cam tot ce inseamna presa in ziua de azi se rezuma la editoriale scrise de cele mai multe ori la persoana I-a, editoriale ce se distanteaza enorm de mult de conceptul de presa scrisa.