Lupta lupilor moralisti cu propria prostie

Se intampla destul de des pe grupurile de Facebook, si nu numai, ca o serie de indivizi sa comenteze pe langa subiect invocand aspecte de moralitate privind postarea sau abordarea acesteia prin prisma subiectului propus de autorul postarii.

Evident ca orice comentariu pe langa subiect nu aduce niciun aport constructiv si util discutiei, insa mai deranjant decat comentariul in sine e faptul ca lupii moralisti care-l fac persevereaza si incearca sa-si sustina cauza, argumentand prost, atunci cand li se atrage atentia.

Si am sa va dau doua exemple, ca de obicei, pentru a intelege mai bine unde vreau sa ajung:

Bunul samaritean din diaspora

Zilele trecute a postat cineva pe grupul local de Facebook o postare in care intreaba daca nu cumva are cineva o camera de inchiriat in Palma pe perioada verii fiindca respectivul urmeaza sa vina sa lucreze pe aici si in momentul de fata e criza de locuinte. Ma rog, nu e criza in sensul ca nu se gasesc, ci pur si simplu ca s-a recuperat piata la nivelul de dinainte de criza financiara si nu se mai gasesc apartamente cu 500 de euro/luna cum s-au gasit vreme de aproape 10 ani.

Nu raspunde mai nimeni la postarea respectiva din trei motive:

1. Oamenii care ar avea disponibilitate se tem de tepe si astfel subinchiriaza camerele apartamentului doar la persoane de incredere pentru ca evident nu poti sa stai toata ziua sa-ti pazesti lucrurile si pe deasupra, daca nu faci acte si respectivul poate sa faca dovada c-a stat mai mult de 3 zile la tine in casa se considera ca l-ai luat in intretinere si nu-l mai poti da afara asa usor in caz ca nu mai vrea sa-ti plateasca dupa prima luna;

2. Foarte putini dintre membrii grupului au disponibilitate si mult mai putini urmaresc orice subiect postat. Eu le vad fiindca sunt administratorul principal al grupului si postarile trec prin sistemul de aprobare;

3. Un grup de Facebook e un loc nepotrivit sa-ti cauti o camera. Subinchirierea de camere se face in mod ilegal si e destul de riscanta, insa se practica destul de des acolo unde veniturile nu permit gestionarea unui intreg apartament. Tocmai de aceea astfel de anunturi se gasesc de obicei pe stalpi sau la afisier in locutorii (un fel de internet cafe-uri cu cabine telefonice, butic si calculatoare de care se ocupa de obicei pakistanezi si indieni).

La scurt timp dupa postarea respectiva se trezeste un individ, lupul moralist, sa comenteze faptul ca romanii sunt de cacat, in general romanii din diaspora si in speta romanii din Mallorca pentru ca nu vor sa-i gaseasca omului o camera. Isi motiveaza faptul prin frica celor de aici, care s-ar teme ca nu cumva cel care vine sa lucreze ca sezonier (lucru pe care-l face de cel putin 5 ani dupa cum recunoaste singur) sa le fure painea de la gura.

Sarim peste lipsa evidenta de logica si mai ales peste faptul ca e absurd sa crezi ca un roman care are o camera disponibila si vrea s-o inchirieze se face ca nu vede postarea respectiva si trecem la exemplul suprem de moralitate. Ma trezesc sa-i raspund omului ca nu e OK sa rationeze in felul respectiv si-l intreb de ce nu il ajuta el pe respectivul daca noi suntem de cacat fiindca eu personal nu simt c-as avea vreo obligatie suplimentara fata de nimeni, in afara desigur de a aproba postarea respectiva pentru a o face vizibila tuturor.

Complet ignorant mai concluzioneaza inca odata faptul ca suntem jalnici in comparatie cu alte nationalitati pentru ca nu s-a inghesuit nimeni sa-i gaseasca omului o camera, insa evita sa-mi raspunda la intrebare, fiindca scopul lui nu era sa ajute sau sa aduca un aport ci sa arate cu degetul catre restul si sa-si aroge o aura de superioritate.

Cand i-am spus ca e ceva urma de ipocrizie in ceea ce spune a sarit ca ars, m-a atacat personal, m-a jignit si mi-a spus ca fac pe desteptul si evident pe mine nu ma priveste comentariul lui. I-am reamintit ca admin fiind ma priveste orice de pe grupul respectiv si l-am zburat de pe acolo.

Fotograful pupator de moaste

E pe Facebook un grup facut de cei de la F64 pentru iubitorii de fotografie. Ma rog, e mai degraba un grup prin care oamenii isi promoveaza biznisul, dar in jurul acestui grup s-a format o comunitate. Scopul declarat al grupului e acela de a promova tehnici, metode si setari pentru fotografie si editare foto, insa cele mai comune postari sunt alea care vizeaza achizitia de echipamente sau recomandari pentru programe de editare foto, evident gratis. Minima logica a celor care posteaza orice altceva decat ceea ce trebuie lipseste cu desavarsire fiindca in definitiv nu conteaza ce echipamente iti cumperi atat timp cat esti un fotograf prost si un tolomac care nu intelege nimic din ceea ce posteaza ceilalti. De asemenea e absurd sa te astepti la acelasi nivel de calitate atunci cand faci editare foto cu ceva shareware gasit pe net si cu un program comercial, dedicat pentru astfel de treburi. Nu cred ca poti sa-ti iei in serios rolul de fotograf profesionist atunci cand folosesti pentru editare programe exclusiv gratis.

Dar divaghez de la subiect si nu asta e intentia.

Un fotograf posteaza pe grupul respectiv o serie de poze facute in Brasov la o punere in scena a drumului crucii, obicei care se practica de cel putin 1000 de ani pe la catolici. Chiar si eu m-am uitat aseara in direct la o astfel de reprezentatie ce a avut loc intr-un oras apropiat cu concursul bisericii evident. Dincolo de scopul religios, reprezentatia respectiva are deopotriva si scop cultural, educativ si mai ales social pentru ca e vorba de actori de ocazie, din randul localnicilor.

Pe aici orele de religie sunt facultative si astfel de reprezentatii sunt un bun prilej pentru ca parintii sa-si educe copiii in contextul istoricului religios fiindca evident in modul asta e mult mai usor de asociat o sarbatoare cu scenele biblice decat ascultand un popa cum lalaie la microfon cele patru evanghelii admise de biserica. Ba mai mult, intre o interpretare teatrala si filmul Patimile lui Iisus nu exista nicio diferenta de concept sau context.

Facand abstractie de scopul declarat al grupului, se trezesc o serie de pupatori de moaste sa concluzioneze ca punerea in scena cu o fidelitate aparte a unor scene biblice e de fapt o prostie si pentru unul mai egocentrist actorii care au pus in scena sunt doar "niste retardati". Facand abstractie de offtopic-ul creat le-am raspuns ca astfel de scenete se rezuma la aspecte de cultura si educatie si ca singurii care pot sa le conteste sunt cei carora le lipseste atat educatia cat si cultura.

Cel care ajunsese la concluzia ca actorii sunt retardati pentru ca au pus asa ceva in scena nu s-a putut abtine si mi-a zis ca en spectacol grotesc, explicit si ca nu e OK ca fetita lui sa-l vada. I-am reamintit ca grotescul tine de relatarea biblica si ca nu-l obliga nimeni sa-si duca fetita la un astfel de spectacol fiindca nu mai suntem pe vremea raposatului ca sa existe obligatie de vreun fel. Ba mai mult i-am sugerat ca poate ceea ce vede fetita lui la TV e mult mai grotesc, explicit si deviant comparativ cu o piesa de teatru ce relateaza un episod descris cu lux de amanunte in biblie.

La scurt timp au raspuns si alti membri ai grupului sustinandu-mi pozitia, moment in care respectivul a inceput sa dreaga busuiocul si sa spuna ca ajungem sa ne jignim in contextul in care nu ne cunoastem unii pe altii. L-am intrebat daca nu cumva concluzia emisa in primul comentariu prin care ii face pe actori "niste retardati" denota faptul ca el isi aroga in fata noastra a tuturor un oarecare nivel de superioritate intelectuala si enunta in fond o jignire crasa.

S-a "retras" din discutie pentru ca nu "nu mai avea rost sa continue", de fapt nu mai avea argumente, si din respect pentru fata care a postat fotografiile respective, insa a revenit la scurt timp invitandu-ma sa continuam discutia pe privat pentru ca nu e nici momentul si nici locul pentru o astfel de discutie.

I-am reamintit ca el a pornit discutia asta comentand pe langa subiect, ca a postat public si e obligat sa-si asume ceea ce a postat, motiv pentru care n-am niciun interes sa discut cu el pe privat. Si desigur i-am reamintit ca s-a retras din respect si revenirea asupra deciziei imi sugereaza ca s-a cam terminat respectul.

Ca orice lup moralist care se respecta, atunci cand s-a vazut inghesuit s-a grabit sa-si stearga ultimele comentarii fara sa se gandeasca la faptul ca poate am facut captura de ecran si am postat-o imediat ca sa-i dovedesc faptul ca pe deasupra mai e si las.

Evident nu poti sa pui egal intre o piesa de teatru stradal care interpreteaza in detaliu o scena biblica si grotescul defilarilor cu moaste pentru ca cele doua nu se intersecteaza in niciun fel. Prima tine de cultura si educatie in timp ce a doua tine de lipsa acestora.

Dar, dupa cum bine zicea un alt comentator: atunci cand esti prost de mic, odata ajuns adult doar te joci.