Poveste cu morala

Citeam ieri o poveste de Dino Buzzati despre un om care primeşte o haină magică. De câte ori băga mâna în buzunar scotea bani. Un fel de punguţă fermecată în varianta modernă italiană. Dar e o morală a poveştii: toţi banii scoşi din buzunar, undeva în oraş cineva îi pierdea şi murea.

Când am citit povestea asta m-am gândit la Sibiu şi „marii oameni de afaceri” de pe la noi. Mulţi au înţeles că democraţia este o nesperată sursă de îmbogăţire călcând pe cadavre. Aşa un şofer a ajuns peste noapte miliardar, vânzătorii de ciorapi din Obor, patroni de fabrică şi exemplele pot continua. Acum sunt nişte oameni importanţi în comunitate pentru că au bani. Dar pe câte cadavre au călcat în ascensiunea lor rapidă? Câţi amgajţi explotaţi? Câte persoane înşelate?

Sibiul are nevoie de oameni de valoare ce să devină modele pentru restul comunităţii. Din păcate falsa valoare, aceea a banului e la putere şi viitorul sună tragic! Nu cred că singurele valori sunt cele artistice, nici măcar aici Sibiul nu excelează, ci un cumul de valori umane bazate pe cinste, onoare şi morală. Oameni a căror conduită prin viaţă să fie un real exemplu pentru restul.

Morala acestui editorial, asemeni poveştii amintite: roata se întoarce când banii dispar şi, aş mai adăuga, în mormânt, fie el şi o piramidă, aceşti „mari oameni” nu duc nimic, nici măcar sufletul!

Poţi să afli mai multe despre proiectele în care este implicat Călin Blaga pe pagina sa de Facebook – Mazemania