people-146963

Aici langa noi e un restaurant cu specific maiorchin. Ma rog, restaurant e impropriu spus pentru ca dupa standardele simandicoase romanesti restaurantul e doar ala unde se mananca scump si prost. Ori asta despre care va vorbesc e ca un fel de cantina daca tinem cont de preturi si de volumul de clienti.

Si totusi e un restaurant destul de misto pentru ca e genul ala de local ce pare blocat in timp prin prisma decorului si mobilierului si la care in timpul orelor de varf trebuie sa stai la coada pentru un loc la masa. Cei din Sibiu care au mancat cel putin odata la Kontiki stiu despre ce vorbesc pentru ca atmosfera e aceeasi.

Restaurantul asta merge cu doua structuri tarifare. Prima e structura generala pe care se merge in mare parte din zi cu exceptia orelor pranzului (13:00 – 14:00) si cea de-a doua in care tarifele sunt cu minim 10%, maxim 50% (dupa caz) mai mici e rezervata intervalului orar pentru pranz si comenzilor „la pachet”.

Si dupa cum va spuneam intr-o seara m-am dus la restaurantul respectiv sa iau la pachet cina si pe holul restaurantului m-am petrecut cu un cuplu (ambii trecuti bine de prima tinerete) si fiica lor, o pustoaica de maxim 16 ani care le spunea parintilor cat de incantata e de restaurant si ca intr-un astfel de loc si-ar dori sa lucreze. Presupun ca facea lucrul asta datorita faptului ca urma cel mai probabil sa faca practica pe undeva si trebuia sa-si aleaga domeniul si locatia.

Mama, vizibil ofensata i-a replicat ca un astfel de local nu-i locul potrivit pentru ca fiica ei sa lucreze. Cum holul era suficient de scurt fiecare dintre noi a intrat pe usa spre care se indrepta si n-am mai apucat sa aud si un argument propriu-zis pe subiect, insa nici nu-i nevoie pentru ca stiu deja in ce directie mergea discutia asta.

Auzind felul in care mama fetei a replicat am inteles de indata de ce anume in ziua de azi toti se vor directori si nu mai accepta sa lucreze nimic din ceea ce poate parea „denigrant”.

Primul loc de munca e o experienta unica in viata care dincolo de a-l invata pe tanar cam cat de greu se castiga banii atunci cand ii muncesti il mai ajuta si sa invete practic sa comunice si sa colaboreze pentru ca la scoala invata lucrul asta doar teoretic.

Numai ca parintii zilelor noastre sunt mult prea frustrati cu propriul lor loc de munca si cu propriile experiente si astfel foarte putini sunt dispusi sa-si lase copiii sa experimenteze. Restaurantul despre care va vorbesc e locul in care la ora pranzului ospatari suficienti incat sa faca doua echipe de fotbal cu tot cu arbitri servesc si 300 de persoane in acelasi timp. Pentru 3-4 ore pe zi e un volum de lucru imens, dar care ulterior se modereaza si devine un volum de lucru foarte mic. E drept ca-i destul de greu daca nu ai ceea ce-ti trebuie, insa sub forma de practica sau job de vacanta poate sa reprezinte o experienta benefica.

Din pacate nu toti parintii gandesc la fel pentru ca astfel de mame precum cea din poveste vor ca fiicele lor sa ajunga printesele din desene animate desi n-au sange regal si se scandalizeaza atunci cand vad pe la TV dudui siliconate si botoxate maritate din interes fara sa-si dea seama ca atitudinea de viata a acestor dudui e exact rezultatul educatiei pe care au primit-o acasa. Evident ca daca mama le-a sugerat ca nu-s bune de ospatarite pentru ca e o meserie de-a dreptul denigratoare (ca oricare alta de altfel) fetele au inteles ca e mai putin denigrator sa suga pula unor mosi libidinosi si astfel n-au iesit din cuvantul mamei.

Sunt tare curios cat de mandre sunt mamele alea pe care le viziteaza fiica conducand ultimul model de Audi sau Mertan in timp ce-si etaleaza silicoanele intr-un decolteu adanc si care dupa fiecare vizita simt nevoia sa dezinfecteze fiecare obiect pe care l-a atins fata lor prin casa.

Dar divaghez, ideea era despre directori si despre asteptarile majoritatii tinerilor, ca odata iesiti din scoala (adeseori cu o diploma obtinuta pe spaga si copiat) sa fie angajati pe posturi de conducere fara ca ei sa fie capabil sa inteleaga o idee simpla si anume ca puterea e direct proportionala cu responsabilitatea si daca n-ai responsabilitate cladita pe experiente anterioare nu-ti da nimeni puterea pe mana.

people-146963

By Mălin