De ce trebuie mereu sa ne obisnuim

stock-photo-155478553

Am prins la Francisc intr-un articol o discutie via Facebook si am observat un cliseu al societatii romanesti, cliseu care se numara printre cele care tin pe loc progresul si dezvoltarea Romaniei.

Aparent indiferent daca te plangi de o problema care are rezolvare sau daca te plangi aleatoriu cineva mereu o sa se trezeasca sa-ti dea replica „trebuie sa te obisnuiesti” si eventual sa adauge ca „asa-i in Romania si n-ai ce-i face”.

Ori pe mine sincer ma surprinde masiv plafonarea si resemnarea oamenilor pentru ca de obicei problemele comune sunt cele care au cea mai usoara rezolvare. Dar nu, pentru majoritatea oamenilor puturosi, obisnuiti sa primeasca de la stat totul de-a gata si vocali doar atunci cand ii arde pe ei direct la buzunar problemele astea sunt fara rezolvare pentru ca asa-i societatea in care traiesc ei.

Si sunt o serie de aspecte de bun simt pe care le enumar mai jos si care au rezolvare simpla, ar asupra carora 2 din 3 romani or sa-ti spuna sa te obisnuiesti ca n-au rezolvare:

  • Gunoaiele de pe strazi. E atat de usor sa-l pozezi pe ala care arunca si sa-l dai la autoritati si pe social media. De fapt e suficient sa-l dai pe social media pentru ca rusinarea publica e mai eficienta decat o amenda.
  • Gropile din asfalt. Circuli cu masina pe drumurile patriei? Platesti impozite si mergi lunar in service sa schimbi cateceva? Nu mai bine de banii pe care-i dai la service platesti un avocat sa se judece cu statul pentru starea drumurilor? Da stiu e imposibil, numai ca o femeie din Arges a stabilit un precedent deja.
  • Legumele de import care n-au gust, dar pe care le mananci zilnic. Nu cred ca exista vreun roman mai batran de 35 de ani sa nu se planga de faptul ca agricultura e pe butuci si ca mancam numai legume injectate din import in timp ce el sau familia lui tin un teren pustiu pentru ca sunt suficient de puturosi incat sa-l lucreze si suficient de chitrosi incat sa-l dea cuiva in arenda in schimbul impartirii recoltei sau de ce nu sa plateasca pe cineva sa-l lucreze. E mai simplu sa stai la TV cu ochii atintiti la Kanal D decat sa-ti rupi 30 de minute zilnic sa ai grija de o gradina. La fel e mult mai ieftin sa mananci mult si prost decat putin si bine. In Mallorca in fiecare an localnicii sfarma calcarul ca sa poata sa cultive fiecare petec de pamant, in timp ce in Romania unde e atat teren agricol fertil nu-l cultiva nimeni, iar cand il cumpara strainii sa-i puna pe romani sa faca pe un minim pe economie treaba pe care o puteau face pe bani mai buni din proprie initiativa toata lumea se scandalizeaza ca ne vindem tara si ajungem sclavi la straini.
  • Cainii vagabonzi. E drept ca Ceausescu a dotat Romania cu o gramada de „cutii de chibrituri” in care nu poate sa locuiasca o familie si sa tina si un caine, dar din aia care dau like si share pe Facebook la hipstereli cu protectia animalelor si din aia care participa la proteste impotriva eutanasierii si cruzimii fata de animale nici 10% nu au acasa un caine sau o pisica si din cei care chiar au acasa un animal de companie nici macar jumate nu au animale luate de pe strada ci animale de rasa, procurate din vreun pet-shop sau de pe la prieteni si cunoscuti ca are asa ceva special daca e din „parinti campioni”. Iubesti animalele, dar spatiul si timpul nu-ti permit sa intretii un animal? Pai de ce nu platesti unui adapost lunar macar mancarea unui caine? Inainte sa te declari iubitor de animale ai habar macar cat costa intretinerea lunara a unui animal? Ce presupune sa plimbi cainele de 2-3 ori pe zi? Cam cat te-ar costa vizitele medicale de rutina si la cate trebuie sa renunti uneori pentru animalul tau? Nu? Pai atunci nu te mai declara iubitor de animale ca un like si share nu te fac iubitor de animale.
  • Spagarii. Toata lumea uraste spagarii, dar absolut fiecare e dispus la orice ora sa dea ceva ca sa intre in fata la coada. De la o ciocolata la sute de euro spaga si spagarii exista doar pentru ca ii incurajezi sa existe. Daca nu-ti place sa stai la coada apuca-te mai bine si militeaza pentru informatizare, centralizare si digitalizare in loc sa dai zilnic share la articole cu Arsenie Boca, Maruta, Nectarie si alti onanisti celebri. Daca intri intr-un spital si sta sa pice tavanul pe tine adu-ti aminte ca se intampla doar pentru ca tu dai spaga, iar doctorii si asistentii de pe acolo se multumesc cu spaga aia si nu ciripesc. Pune-i sa lucreze pe salariul real in acelasi conditii sa-i vezi cum or sa iasa in strada ca sa ceara conditii mai bune si sa-i vezi cum or sa-l toarne pe directorul spitalului ca face smenuri atunci cand nu or sa mai fie obligati sa imparta spaga cu el.
  • Ghiolbanii si meltenii din trafic. Data viitoare cand te mai opreste politia c-ai calcat pe bec asuma-ti, recunoaste si incearca sa nu mai gresesti data viitoare. Sa vezi cum atunci cand recunosti c-ai gresit si politaiul isi schimba atitudinea. Uita aia cu „tu stii cine sunt eu?” si aia cu „stati putin nu scrieti nimic inca pentru ca vreau intai sa sun pe cineva” si sa vezi cum politaiul ala capata mai multa incredere in el insusi si in legea pe care trebuie s-o aplice.

Desigur lista asta de exemple poate continua si cu o serie de cazuri mai putin comune, insa cele de mai sus sunt printre cele mai comune exemple care au rezolvare practica si a caror rezolvare incepe de la noi toti. Dar bineinteles ca-i mai usor sa-i spui careva atunci cand se plange „obisnuieste-te ca asa-i la noi si n-ai ce-i face” decat sa-l ajuti sa caute solutii.

Dupa cum spunea Bitza in Vorbeste Vinul, oamenii nepasatori dau sfaturi de cacat.

stock-photo-155478553