Orice se vinde. Si moartea

Nu mai inteleg romanii, Romania si presa romaneasca. Moartea handbalistului Marian Cozma, la putin timp dupa moartea „eroului” de la Brasov a generat rating la televiziune si drama nationala. Ieri cortegiul funerar al lui MironMarian Cozma (nu minerul, ci handbalistul) s-a oprit si la Sibiu. Am primit multe invitatii sa merg acolo sa ii aduc un ultim omagiu, dar eram prea ocupat pentru a merge.

Si daca nu eram prea ocupat, nu as fi mers. Pai eu unul nu inteleg cum toata povestea cu moartea acestui om, o adevarata drama de familie, a ajuns drama nationala. Merg oamenii sa il planga, de ce? L-au cunoscut? Pariez ca miile de sibieni (depinde de ziar cate mii) prezente ieri seara la Sala Transilvania nici nu au auzit de el pana cand a aparut stirea cu moartea sa.

Familia si prietenii sai sufera o drama, dar e a lor. De ce trebuie sa o facem o drama nationala? Nu cumva televiziunile ne vara pe gat „eroi” pentru ca ele sa faca rating si oamenii sa uite de criza? E o tehnica veche folosita in America in anii 20-30.

Cazul eroului de la Brasov care a intervenit sa prinda un om inarmat cu miinile goale e asemanator. Si sportivul Marian Cozma a intervenit sa apere o chelnerita sau asa ceva. Dar oare avem nevoie de astfel de eroi? NU! Intrebati orice politist si veti afla ca nu e bine sa intervii cand vezi pe cineva inarmat sau cand tu esti singur si ei sunt 10. E o prostie. Ok, e cavaleresc si eroic, dar nu e indicat. Mai bien anunti Politia sa se ocupe ei. Iata ce se intampla cand aceste simple reguli nu sutn respectate: oamenii mor. Si ce au rezolvat cu asta? Viata e mult mai importanta decat banii sau alte cele. Mai bine sa lasam Politia sa isi faca datoria si sa nu mai facem noi, simplii cetateni, pe eroii in fata armelor.

Dar asa televiziunile si ziarele vuiesc si fac vanzari pe seama dramei unor familii. Trist, dar adevarat!