Orice se vinde. Si moartea

Nu mai inteleg romanii, Romania si presa romaneasca. Moartea handbalistului Marian Cozma, la putin timp dupa moartea “eroului” de la Brasov a generat rating la televiziune si drama nationala. Ieri cortegiul funerar al lui MironMarian Cozma (nu minerul, ci handbalistul) s-a oprit si la Sibiu. Am primit multe invitatii sa merg acolo sa ii aduc un ultim omagiu, dar eram prea ocupat pentru a merge.

Si daca nu eram prea ocupat, nu as fi mers. Pai eu unul nu inteleg cum toata povestea cu moartea acestui om, o adevarata drama de familie, a ajuns drama nationala. Merg oamenii sa il planga, de ce? L-au cunoscut? Pariez ca miile de sibieni (depinde de ziar cate mii) prezente ieri seara la Sala Transilvania nici nu au auzit de el pana cand a aparut stirea cu moartea sa.

Familia si prietenii sai sufera o drama, dar e a lor. De ce trebuie sa o facem o drama nationala? Nu cumva televiziunile ne vara pe gat “eroi” pentru ca ele sa faca rating si oamenii sa uite de criza? E o tehnica veche folosita in America in anii 20-30.

Cazul eroului de la Brasov care a intervenit sa prinda un om inarmat cu miinile goale e asemanator. Si sportivul Marian Cozma a intervenit sa apere o chelnerita sau asa ceva. Dar oare avem nevoie de astfel de eroi? NU! Intrebati orice politist si veti afla ca nu e bine sa intervii cand vezi pe cineva inarmat sau cand tu esti singur si ei sunt 10. E o prostie. Ok, e cavaleresc si eroic, dar nu e indicat. Mai bien anunti Politia sa se ocupe ei. Iata ce se intampla cand aceste simple reguli nu sutn respectate: oamenii mor. Si ce au rezolvat cu asta? Viata e mult mai importanta decat banii sau alte cele. Mai bine sa lasam Politia sa isi faca datoria si sa nu mai facem noi, simplii cetateni, pe eroii in fata armelor.

Dar asa televiziunile si ziarele vuiesc si fac vanzari pe seama dramei unor familii. Trist, dar adevarat!

9
Lasă un răspuns

9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
newest oldest most voted

dar pana la urma politistul ala nu e tot om, sau faptul ca el poarta o uniforma si ar trebui “moral” sa faca ceea ce trebuie sa se sacrifice el in numele altor oameni. stii cat de greu e uneori si politistilor romani sa scoata pistolul si sa traga. Sunt mai multe motive…. si subiective si obiective. De aceea nu ar trebui sa lasam pe seama altora ceea ce din punct de vedere civic, uman, rational, moral ..etc. am putea sa facem si noi. Atunci societatea ce rol ar mai juca? Un rol de simplu observator si factor constatator? Nu… Read more »

Nu mai e Miron Cozma? E Marian? La gazetari de calibru se mai intampla si gafe in minutioasa documentare…

Au curs massurile si le mine. Ce fain ca exista delete. OK , e un erou. Dar ca ei sunt mult mai multi. Devenim un popor care nu isi mai cunoaste valorile. Erou devi atunci cand ai facut ceva pentru tara ta, ca sa fiu naiva. Ce a facut el pentru noi? O sa imi sara in cap aripa CSU ca mare si tare ca e l n-o mai fost nimenea. O fi. dar pentru mine, nu reprezinta NIMIC. Un sportiv care juca pt un club strain, si facea bani pentru EL. De ce sa il plang alaturi de 3000… Read more »

Bogdan

Cand am ajuns la final pur si simplu nu mi-a venit a crede. Sper inca ca nu am inteles eu bine ce vrea sa spuna acest post. Mai ales nu dupa cum stiu eu ca proprietarul acestui blog se implica in toate problemele comunitatii. Eu crezusem citind acest blog pana acum ca e vorba de un motor mai generos care sta in spatele actiunilor. In fine, asta recunosc, nu e treaba mea. Eu nici nu scriu comentarii pe bloguri. Dar nu neaparat asa voiam sa comentez postul. Comentariul meu se refera la un moment pozitionat imediat dupa cel de-al doilea… Read more »

total de acord

captain planet

Intruchiparea proverbului “capul plecat sabia nu-l taie”. Mentalitate tipic romaneasca.

Bogdan tu l-ai citit pe Brecht!

Calin, am fost la Sala Transilvania si pentru a-l incuraja pe un printe care are nevoie de sprijin moral. Copilul lui nu mai este ca urmare a unei tragedii pe care o traim cotidian, dar care a devenit banalitate. Daca era un tigan sarit in ajutorul cuiva, era la fel. Rasismele nu au loc aici, desi iti vine sa ii calci in picioare pe cei vinovati. Marian Cozma nu este un erou, putea evident sa devina daca mai avea timp. Marian intra in categoria eroilor pentru ca a sarit sa ajute pe cineva in dificultate si a platit. La fel… Read more »