O viata fara violenta

Asta mi-am propus eu de multi ani incoace si sper sa reusesc sa mor stiind ca mi-am trait viata astfel. De prea multi ani in cercurile in care ma invart vorbesc despre violenta si cat de rau ne face ca indivizi si ca societate. Vorbesc despre ciclul violentei, despre tipurile de violenta. Dar nu e suficient se pare.

Societatea in care traim a avaut mereu o doza de violenta. De la Ion, portretizat de Rebreanu, pana la Stirile de la ora 5 vedem violenta. Am avut parte de o istorie bazata mai ales pe violenta. Pana si intrarea in democratie ne-am castigat-o prin violenta.

Dar democratia si capitalismul unii spun au adus si mai multa violenta. Cred ca ne amagim cu astfel de argumente. Nu cred cum spun unii ca democratia e vicioasa si viciaza, cred ca oamenii sunt cei ce prefera calea usoara a violentei si a da frau liber la tot ce e mai prost si urat in ei. Citeam un editorial azi care motiva violenta prin prezenta filmelor porno. Altii spun ca alcoolul e de vina. Toti cauta vina in afara lor si nu in interiorul oamenilor. Violenta apare cand dai frau liber tuturor pornirilor fara sa te controlezi. Violenta e instictul animalic ramas in fiecare dintre noi. Ce ne difera de animale este acel auto-control. Dar societatea de azi in care valorile umane, morale, spirituale s-au ratacit in hatisul democratiei a dat si mai mult frau liber violentei. Nu alcooolul care este doar o simpla metoda de dezinhibare. Cum sunt si drogurile.

Nu democratia a generat violenta, ci lipsa de educatie in ce priveste cum folosim libertatea ce o avem. Am fost prea mult obisnuiti sa primim ordine si sa executam. Mai stiti vorba aceea “Noi muncim, noi nu gandim!” Ce simplu pare, dar cat de primitiv este… Libertatea este un dar de pret, dar precum cutia Pandorei contine multe necunoscute care au fost eliberate in lume odata cu ea.

Libertatea este puterea omului de a gandi si actiona fara restrictii impuse de altii, atat timp cat actiunea sa nu ingradeste libertatea celor din jur. Dar greu putem lucra cu acest concept inca abastract. E mai simplu ca ne alegem cate un “El lider massimo” si sa il urmam orbeste decat sa ne chinuim zilnic cu luare deciziilor.

E ma simplu pentru multi dintre noi sa apelam la violenta pentru a inlocui o decizie. Si violenta apare in casa, intre prieteni, pe strada, la servici, in trafic, in comunitate, pe internet etc Incepem mai des sa injuram sa agresam verbal in trafic pe altii. Apoi apar loviturile si ciclul violentei continua la infinit. Mai grav, violenta astfel pornita, incepe un proces de expansiune.

Traim intr-o societatea preponderent violenta. Nu mai exista principii, limite. Forta bruta rezolva totul. Oare ne-am intors la comuna primitiva? Nu. Am re-creat-o in Globala Primitiva. Am trezit animalele din noi si le-am dat drumul. Cum am facut asta? Am ales lideri populisti care au pus pret pe non-valoare si au dus politici globale de discriminare. Astfel intelectualii au fost mereu prost platiti, defavorizati in timp ce noile elite au fost alese din cei imbogatiti. Averea a devenit garantul superioritatii umane si nu spiritualitatea sau intelectul. Astfel am promovat non-valoarea, am promovat animalele din noi si am suprimat OMUL.

Eu unul voi pleda in continuare pentru rasturnarea acestei situatii pana nu e prea tarziu. Imi permit si o “profetie”. Preul petrolului va genera tot mai multe reactii, din pacate violente. Ultimele saptamani au aratat-o. Se pare ca nu mai prea este petrol si ce mai este e concentrat in miinile a catorva oameni. La fel si cu alte aspecte ale economiei mondiale. In toata lumea am dat girul celor imbogatiti in speranta ca ne vor imbogati si pe noi. Acum vedem ca noi doar platim si nu traim mai bine. Asa se nasc revolutiile. De data asta insa nu mai avem de-a face cu idealuri nationale si prevad o revolutie globala. Din pacate va fi una violenta si violenta va genera si mai multa violenta. Poate ar trebui in loc de revolte de strada si acte de violenta sa mobilizam oamenii in marsuri pasnice si, mai ales, in boicoturi. Dar oare cati oameni au mai ramas pe Pamant si cati au revenit la stadiul lor animalic devenind noul Homo Violentus?

Căutări: