Nu vreau sa joc la loto

Save money banner

De ceva vreme vecina ma tot bate la cap sa jucam la loto si cum eu nu vreau sa mai fac lucrul asta (am jucat in trecut si am mai si castigat) am trimis-o sa-si cumpere singura bilet si sa faca ce vrea in caz ca o sa castige premiul cel mare.

De ce nu vreau sa joc la loto?

Ei bine, e vorba de doua motive diferite si am sa le iau pe rand.

Investitie versus noroc

De cele mai multe ori jocul la loto nu e calculat sau pus intr-un fel in balanta. Omul e atras de castigul potential si nu-l motiveaza nimic altceva in acest sens. Nici macar nu are loc extragerea pentru ca omul isi face deja planuri marete si se gandeste ce-o sa faca cu banii in caz ca o sa castige.

Ori eu am trecut de mult timp peste teribilismul varstei si atunci cand vreau sa inmultesc intr-un fel banii putini pe care-i am prefer sa fac o investitie calculata care sa aiba sanse mai mari de 50% sa aduca profit, iar riscul de a pierde banii in intregime sa fie minim.

Jucand la loto, la pariuri, la ruleta, la barbut si alte asemenea nu e nici macar o chestie de noroc pentru ca in contextul unor astfel de jocuri de noroc (cum sunt denumite intr-un mod de-a dreptul absurd), castigatorul pleaca acasa cu banii pe care-i pierd restul participantilor si se intampla adeseori ca participantii care pierd sa n-aiba ce sa puna pe masa, iar castigatorul sa fie oricum mai rasarit si sa n-aiba neaparata nevoie de banii pusi in joc.

Din perspectiva asta m-as risca sa spun ca astfel de jocuri sunt special concepute pentru oamenii saraci si prosti, dar s-ar putea sa ranesc niste sentimente cu o astfel de afirmatie asa ca n-o sa generalizez ci o sa spun ca sunt gandite pentru o buna parte dintre cei saraci si prosti.

Marele castigator

Foarte putina lume e capabila sa inteleaga faptul ca marele castigator al unui astfel de concurs nu e individul care are biletul castigator ci fiscul. In Spania maine o sa fie extragerea loto ce mai importanta din an, iar marele premiu e de 4 milioane de euro. Acestui mare premiu ii urmeaza alte 12 premii mai mici, cuprinse intre 1,25 milioane de euro si 200 de euro.

Volumul cumulat al celor 13 premii urmeaza sa bage in conturile fiscului vreo 200 de milioane de euro, transformand fiscul pentru a nu stiu cata oara in marele castigator la loto fara ca macar sa joace in vreun fel.

Acuma veti spune ca e normal ca si fiscul sa-si ia partea pentru ca e logic ca astfel de venituri sa fie fiscalizate si v-as da dreptate daca fiscul nu si-ar lua partea din niste bani pe care oameni ii pierd jucand un joc. E o chestie foarte complexa si greu de inteles de catre majoritatea celor care joaca, insa aproximativ 50% dintre cei care pierd la loto ajung sa finanteze indirect statul si tot ce face statul mai prost in materie de investitii. As putea sa fac pariu ca cei care joaca la loto luna de luna dau mai multi bani fiscului din banii pe care-i pierd la loto decat dau platind impozite si taxe directe.

Astfel, simplul fapt ca orice castig la loto provine din pierderea altora ar trebui sa fie motiv suficient pentru ca un astfel de castig sa nu fie impozitat pentru ca nu e un business ci e un sistem piramidal frumos ambalat si impachetat sub iluzia unui potential castig. Din sistemul asta piramidal castiga sigur doar cei care-l organizeaza si cei care-l reglementeaza. Si cam atat.

Am sa inchei mentionand faptul ca in eventualitatea in care jocul era organizat intr-un mod just si castigam marele premiu tot nu eram multumit pentru ca aproape jumatate din premul castigat il trage fiscul si-l varsa in bugetul statului pentru ca mai apoi sa fie cheltuit in felul in care vrea te miri ce politician corupt. Ori eu nu prea sunt de acord cu asa ceva.

Mult mai corect mi s-ar parea ca cei care castiga sume importante de bani, indiferent de modul in care o fac, si sunt obligati sa plateasca impozite de peste 25% pentru sumele respective,  sa aiba posibilitatea de a alege UNDE sa se duca banii respectivi. In felul asta sunt convins ca marii bogati sau castigatorii la loto ar vira banii acolo unde e nevoie acuta de ei, nu acolo unde se fura prin diverse tertipuri politice si administrative si n-ar mai apela atat de des la paradisuri fiscale.