Nu mai comentez acolo unde …

Probabil ca ati observat ca am ramas ceva in urma cu raspunsul la comentarii pe aici. Nu-i bai, azi intentionez sa recuperez pentru ca in saptamana ce a trecut am fost ocupat sa sterg vreo 20 de chestii de pe to-do-list.

Dar nu despre comentatul aici pe blog vreau sa va scriu, ci despre blogurile pe care am renuntat sa mai comentez chiar daca as avea ceva productiv de spus in raport cu subiectul vizat.

S-o luam pe rand pentru ca e un pattern pe care am inceput sa-l urmez:

  • Daca siteul are Disqus, o mizerie de sistem de comentarii care nu doar ca e foarte lent, dar ma pune si sa ma inregistrez ca sa nu stiu ce. Probabil ca sa faca o baza de date de emailuri pe care sa le vanda ulterior unor spammeri;
  • Daca s-a inlocuit sistemul nativ de comentarii cu Facebook Comments. Daca vreau sa comentez pe Facebook o fac acolo. Pe Facebook de multe ori nu comentez pentru ca e mult prea public si vad fel de fel de idioti care sar cu opinii impertinente si cu jigniri. E aproape imposibil sa porti o discutie civilizata pe Facebook asa ca atat Disqus cat si Facebook Comments sunt blocate la nivel de DNS prin PiHole ceea ce inseamna ca nu or sa-mi apara formularele de comentariu. Apropo, mai sunt niste unii care au si Facebook Comments si formularul nativ active. N-am putut sa inteleg niciodada de ce pentru ca cine vrea sa-ti comenteze pe Facebook iti comenteaza oricum acolo, n-ar trebui sa ingreunezi siteul sau sa confuzi vizitatorul cu o astfel de mizerie;
  • Comentarii gestionate cu Jetpack. In opinia mea Jetpack e o mizerie de plugin, cel putin atat timp cat e utilizat pe shared hosting, si tocmai de aceea sunt impotriva lui. Nu de putine ori mi s-a intamplat sa comentez pe un blog si sa ma redirectioneze Jetpack catre wordpress.com ca sa ma loghez cu contul de acolo ca sa nu stiu ce, pentru ca n-am inteles niciodata de ce trebuie neaparat sa ma loghez ca sa pot sa comentez. Ca si in cazul Disqus, acolo unde mi se cere sa ma loghez ca sa pot sa comentez dau pas si-mi vad de treaba.

In alta ordine de idei, n-am nimic impotriva unui captcha, indiferent cat de dificil e, atat timp cat e implementat cum trebuie si desigur functioneaza fara cusur:

Astea fiind zise, daca vreti sa va comenteze lumea incercati sa faceti experienta cat mai placuta posibil, fara „obstacole” inutile si fara sa obligati cititorul sa va comenteze pe platforme offsite gen Disqus sau mai rau Facebook Comments unde nu doar ca n-are parte de anonimat (in cazul in care jobul sau il cere), dar mai da si peste tot felul de idioti.