Inutilitatea librariilor online din Romania

Librariile online din Romania trebuie sa se reinventeze sau sa dispara si sa lase locul doar acelor care stiu intr-adevar ce inseamna online.

Am comandat de cateva ori carti din tara, insa de fiecare data a trebuit s-o facem prin intermediul autorului care a avut bunavointa sa ne puna cartile la posta dupa ce i-am achitat in prealabil contravaloarea cartii si taxele postale.

Asta evident desi in mod normal trebuia sa putem sa facem o comanda online printr-o librarie cu magazin online si sa nu deranjam autorul. Totusi, in tara in care unii viseaza sa vina milionu’ de informaticieni si sa salveze lumea sa implementezi un sistem de calcul si livrare in afara tarii pe baza tarifelor de la Posta Romana pare imposibil.

Ironic e faptul ca sa pui niste carti intr-un plic si sa le trimiti oriunde in Europa costa maxim 10 lei, is astfel nu pot sa inteleg motivul din spatele deciziei de a limita livrarile de carte doar pe teritoriul Romaniei precum in imaginea de mai jos:

Screen Shot 2015-04-17 at 06.25.21

Sunt probabil atatia romani plecati peste hotare care ar cumpara fara sa ezite cartile noilor autori. Si cand spun ale noilor autori nu ma refer la cei “condamnati” fiindca aia scriu lucrari stiintifice, ci la generatia de intelectuali ce vine din spate, generatia care intre job si familie isi rupe timp sa astearna o serie de ganduri pe hartie.

Evident ca nu ma astept ca ei sa aiba aceeasi valoare literara ca si Cartarescu, insa tinerii autori care au inceput sa scrie carti dupa anul 2000 sunt probabil si singurii dintre autorii romani care scriu fara constrangeri, care n-au invatat ce inseamna cenzura si care de cele mai multe ori isi scriu experientele de viata intr-un mod direct, experiente ce vor servi cu siguranta noilor generatii.

Dar, cum in Romania aproape totul se face fara cap, nu avem de ales decat sa asteptam ca serviciul de librarie online sa fie preluat de un gigant gen Amazon si astfel toate aceste librarii online sa devina irelevante atat prin preturile practicate cat si prin conditile de livrare.