Fatalizarea normalitatii

Desi citesc destul de des stiri online si ma lovesc de o sumedenie de aberatii, in ultima perioada n-am vazut aberatie mai mare decat asta de pe Digi24 care spune astfel:

Patronii se plâng că trebuie să cunoască în amănunt nu mai puţin de 1.500 de pagini de legi şi norme fiscale – multe dintre ele schimbate la începutul anului.

Acuma nu stiu zau cum sunt altii, insa din scurta mea experienta pe plan comercial in Romania am invatat ca atunci cand vine vorba de fiscalitate patronul firmei n-are obligatia sa stie absolut nimic altceva decat ce bani trebuie sa dea el la fisc pentru dividendele incasate din firma pe care a fondat-o si a finantat-o. Apoi, obligatia directa de a cunoaste absolut toate legile si normele in domeniul fiscalitatii nu revine patronului ci contabilului contractat de firma, care pentru a-si exercita meseria mai si da examen cu intrebari din legile alea.

E drept ca administratorul firmei trebuie sa stie o serie de norme minime privind organizarea, facturarea, incasarile si gestiunea banilor insa pentru asa ceva din cate tin minte se ofera consultanta gratuita.

Partea absurda e ca patronii care de obicei sunt si administratorii firmelor se plang, cand majoritatea dintre ei nu sunt in stare sa scrie doua propozitii legate fara sa greseasca ceva. Poate ca daca s-ar apuca sa lucreze corect si n-ar mai da spaga organelor de control atunci ar ajunge in functii cheie doar oameni competenti si n-ar mai avea motiv sa se planga. Legislatia asta de rahat e asa de mai bine de 20 de ani, n-a aparut acum cu un guvern sau altul.

13UNSPJHCZ